Το τεστ που διενεργείται όταν ακόμη το άτομο είναι υγιές περιλαμβάνει τον σχεδιασμό γραμμών μεταξύ σταθερών αριθμητικών σημείων με ανηφορική τροχιά, όσο γρηγορότερα γίνεται.
Όπως εξηγεί η Δρ Μπερνισε Γουίλμπεργκ από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας, στην έρευνα, που διήρκεσε 14 χρόνια, συμμετείχαν 1.000 άνδρες, ηλικίας 67-75 ετών.
Οι εθελοντές που είχαν το χαμηλότερο σκορ είχαν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να αποβιώσουν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που είχαν το υψηλότερο σκορ.
Εκ των 155 που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, οι 22 απεβίωσαν εντός 30 ημερών και περισσότεροι από τους μισούς εντός 48 ωρών, κατά μέσο όρο.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ζωγραφικό τεστ μπορεί να αποκαλύψει τις βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, όταν δεν υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις ή συμπτώματα.
«Το τεστ είναι πολύ απλό, φθηνό και εύκολο στην κλινική πρακτική. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο (μαζί με τις παραδοσιακές μεθόδους όπως η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) στην αναγνώριση του κινδύνου που συνεπάγεται το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και σημαντικός προγνωστικός δείκτης για την θνησιμότητα μετά το επεισόδιο», υπογραμμίζει η Δρ Γουίλμπεργκ.
Ωστόσο, η Δρ Κλαιρ Γουάλτον από την Βρετανική Εταιρεία για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο σχολιάζει ότι «η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα επειδή δείχνει ότι ίσως υπάρχουν πρώιμες αλλαγές στον εγκέφαλο που θέτουν κάποιον σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο. Όμως η έρευνα είναι μικρή και τα αίτια των κακών ζωγραφικών ικανοτήτων δεν είναι πλήρως κατανοητά. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερη μελέτη καθώς το εν λόγω τεστ έχει την δυνατότητα να εντοπίσει το ενδεχόμενο σοβαρού ή μοιραίου εγκεφαλικού επεισοδίου πριν αυτό συμβεί.»