tromaktiko: Το χάσμα γενεών που καταγράφεται πάνω από την κάλπη

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Το χάσμα γενεών που καταγράφεται πάνω από την κάλπη



Συνήθως στις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι σπεύδουν στην «πρόθεση ψήφου», δηλαδή στο τι παίρνει το κάθε κόμμα. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στο σύνολο της έρευνας, μπορεί να...
οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το κάθε κόμμα και τη σχέση του με την κοινωνία.

Από την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της DATA RC που αναφέρεται στις επιδόσεις των κομμάτων με βάση το φύλο και την ηλικία:

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μια εξαιρετική ισορροπία μεταξύ ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού που ανταποκρίνεται σχεδόν πλήρως στη γενική εικόνα του πληθυσμού της χώρας. Από εκεί και πάρα διατηρεί την καλύτερή της επίδοση (42,6%) στους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών, ενώ η επιρροή της βαίνει μειούμενη στις ηλικιακές ομάδες που είναι κάτω από 45 ετών, ενώ έχει τη χειρότερή της επίδοση (7,1%) στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

Αυτή ακριβώς η ηλικιακή ομάδα (18-24 ετών) είναι όπου θριαμβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό που ξεπερνά το 30%. Ωστόσο, παρακολουθώντας τον πίνακα, παρατηρούμε ότι η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ βαίνει μειούμενη όσο μεγαλώνει η ηλικία των ψηφοφόρων και από αυτήν την άποψη, το εκλογικό του σώμα βρίσκεται στους αντίποδες της Νέας Δημοκρατίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ψηφίζεται κυρίως από άντρες και σαφώς λιγότερο από γυναίκες.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, ψηφίζεται πιο πολύ από άντρες και λιγότερο από γυναίκες και διατηρεί μια επίδοση παράλληλη με εκείνη της Νέας Δημοκρατίας. Πηγαίνει δηλαδή καλά στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών, ενώ αντίθετα στους κάτω των 45 η παρουσία και η επιρροή του είναι μικρή με ακραίο παράδειγμα την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, που αποτελεί μόλις το 3,5% των ψηφοφόρων του.

Η ίδια ομάδα (18-24 χρονών) διατηρεί αυξημένη συμπάθεια προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες, οι οποίοι, όμως, δεν έχουν κάποια αξιοσημείωτη επιρροή στους άνω των 55 ετών. Ωστόσο, το κόμμα του Πάνου Καμμένου διατηρεί μια καλή σχέση στην αναλογία ανδρών-γυναικών στο εκλογικό του σώμα.

Με το ΚΚΕ παρατηρείται μια ιδιότυπη κατάσταση. Οι ηλικιακές ομάδας με την αυξημένη παρουσία στους ψηφοφόρους του είναι οι 18-24 ετών και οι άνω των 65 ετών. Πρόκειται για ακόμα μια ιδιορρυθμία του ΚΚΕ που χρειάζεται τις δικές της ερμηνείες.

Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, πρώτα απ' όλα, εντυπωσιάζει το γεγονός της μεγάλης απόκλισης (οκτώ προς τρία) μεταξύ ανδρών και γυναικών ψηφοφόρων της. Είναι πιθανό ότι ο βίαιος χαρακτήρας της απωθεί περισσότερο τις γυναίκες, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η επιρροή της εμφανίζεται σημαντική στις ηλικίες κάτω των 45 ετών.

Η Δημοκρατική Αριστερά διατηρεί μια σχετικώς ισορροπημένη παρουσία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, διατηρώντας τις καλύτερες επιδόσεις της στις ηλικίες 18-34 ετών, ενώ είναι αξιοπαρατήρητο και το γεγονός ότι εμφανίζει μεγαλύτερη επιρροή στις γυναίκες παρά στους άντρες ψηφοφόρους.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά την κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων, παρατηρούμε ότι είναι κυρίως γυναίκες και ο μεγαλύτερος αριθμός τους βρίσκεται στις νεότερες ηλικίες.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!