τον λογαριασμό για τους υπόλοιπους", τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στο Ίδρυμα "Körber" του Αμβούργου.
Πρόσθεσε ότι το στοιχείο αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους οι οποίοι τον ώθησαν στην απόφαση να αποχωρήσει από τη θέση του τον ερχόμενο μήνα.
Ο κ. Γιούνκερ κατηγόρησε την Γερμανία ότι εμφανίζεται αδικαιολόγητα ως ο υποδειγματικός μαθητής, καθώς υπάρχουν επτά χώρες με μικρότερο χρέος, έκανε δε λόγο για "προσβολή προς τα υπόλοιπα κράτη".
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργουεπέκρινε και την Γαλλία για την διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι δεν του αρέσει να βλέπει δύο χώρες να φέρονται σαν να αποφασίζουν μόνες τους για τις τύχες της Ευρώπης.
Στήριξε ωστόσο την - ανεπίσημη - υποψηφιότητα του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη θέση του προέδρου του Eurogroup. "Ξέρει για τι μιλάει όταν πρόκειται για το ευρώ. Είναι ο Ευρωπαίος στο υπουργικό Συμβούλιο του Βερολίνου", δήλωσε χαρακτηριστικά για τον πιθανότερο διάδοχό του.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο Γιούνκερ τάχθηκε μεν κατά της πρότασης του Γάλλου υποψήφιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της χώρας Φρανσουά Ολάντ για επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αλλά σημείωσε την ανάγκη τα μέτρα λιτότητας να συμπληρωθούν με μέτρα-κίνητρα για την ανάπτυξη.
Αναφερόμενος μάλιστα στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, μίλησε για "απόφαση του μέλλοντος", η οποία, όπως εξήγησε, θα ληφθεί εάν τα κράτη-μέλη τηρούν στο μέλλον το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.