Μένει να αποδειχτεί αν οι φρουτοχυμοί μπορούν να βελτιώσουν την αγγειακή υγεία, αναφέρουν σε επιστημονικό περιοδικό. Οι ερευνητές εξέτασαν χημική ουσία που ονομάζεται πολυφαινόλη σε φρούτα και μούρα.
Ανακάλυψαν ότι στα πιο δραστικά φρούτα περιλαμβάνονται το σταφύλι, το aronia, το βατόμουρο, τα μαύρα φραγκοστάφυλλα και το lingonberry.
Σχολιάζοντας την έρευνα, εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, δήλωσε ότι: «Ηέρευναπροσφέρει επιπλέον ενδείξεις ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου».
Πρόσθεσε, ωστόσο: «Δεν κατανοούμε πλήρως την αιτία ή αν ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερα από άλλα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλο εύρος φρούτων και λαχανικών ως μέρος ισορροπημένης διατροφής και ο χυμός φρούτων είναι νόστιμος και εύκολος τρόπος».
»Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε», σημειώνει η ειδικός, «ότι οι χυμοί περιέχουν λιγότερες ίνες και περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με το φρούτο, έτσι μετρά ως ένα από τα πέντε την ημέρα». Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Food and Function».