ρύθμιση στην παράταση αποπληρωμής των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων.
Αν και πρόκειται κυρίως για τυπικό γραφειοκρατικό θέμα που έχει σχέση με την καθυστέρηση κοινοποίησης της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών προς τις Τράπεζες, εν τούτοις έχει «φρενάρει» τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από τους επιχειρηματίες δανειολήπτες προκειμένου οι τελευταίοι να τύχουν αυτής της ρύθμισης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από έντονες πιέσεις του Επιμελητηριακού θεσμού ο πρώην υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης είχε αποδεχθεί το αίτημα, αποφασίζοντας για την παράταση αποπληρωμής δανείων, εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο, μεταθέτοντας ουσιαστικά τις δύο πρώτες δόσεις που αφορούσαν στο 2012 στο τέλος των υπολοίπων.
Νέα παρέμβαση
αν χρειαστεί...
Για το θέμα αυτό μίλησε χθες ο Α αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει να επισπευσθεί οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται σε πολιτικό αλλά και υπηρεσιακό επίπεδο ώστε οι Δνσεις των Τραπεζών να έχουν και επισήμως την απόφαση για να μπορέσουν κατόπιν να δεχθούν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων επαγγελματιών.
Δήλωσε ακόμη ότι, το ΕΒΕ Ηλείας, βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τα Επιμελητήρια και των άλλων πυροπλήκτων νομών και δεν αποκλείεται από κοινού να γίνει νέα παρέμβαση αν δε λυθεί άμεσα το διαδικαστικό αυτό πρόβλημα.
Ο ίδιος, με την ευκαιρία, αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των εγγραφών και διαγραφών των επιχειρήσεων στα μητρώα των επιμελητηρίων της χώρας, βάσει των οποίων διαπιστώνεται η δύσκολη κατάσταση της αγοράς και του επαγγελματικού κόσμου στην Ηλεία και σε όλη την επικράτεια.
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος το ισοζύγιο του πρώτου τριμήνου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού άνοιξαν 8.361 επιχειρήσεις και έκλεισαν 10.315 δηλαδή, εκείνοι που έπαυσαν να λειτουργούν τις εταιρίες τους ήταν περισσότεροι κατά 1.954.
Πιο αναλυτικά και σε ό,τι αφορά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η στατιστική εικόνα δείχνει ότι, το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμελητηρίων, άνοιξαν 7.526 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με εκείνες που έβαλαν «λουκέτο». Το 2010 ο αριθμός περιορίστηκε στις 6.744 και το 2011 κατέβηκε στις 4.423. Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα επιμελητήρια της χώρας ήταν περισσότερες κατά 1.954.