tromaktiko: Θέλει αρετή και τόλμη η ανάπτυξη

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Θέλει αρετή και τόλμη η ανάπτυξη



Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος
Οι επερχόμενες εκλογές είναι οι πιο σημαντικές, όπως όλοι ισχυρίζονται, αλλά συγχρόνως είναι και οι πιο θολές και αμφισβητήσιμες.
Οι συνέπειες της διετούς αφαίμαξης των Ελλήνων και οι ανάλγητες συμπεριφορές των «φίλων»(;) εταίρων μας στην Ευρώπη, έχουν εξαγριώσει τον κόσμο και υπάρχει φόβος η δικαιολογημένη οργή του, να οδηγήσει σε «περίεργα» αποτελέσματα.

Όπως τονίσαμε στο προηγούμενο σημείωμά μας, «χωρίς ανάπτυξη θα τρώμε τις σάρκες μας», που σημαίνει ότι ο οιοσδήποτε μας κυβερνήσει, η μόνη επιλογή που θα έχει χωρίς ανάπτυξη, είναι το κρέας που θα φάμε, αν θα είναι από τον μηρό ή από την πλάτη ή κάποιο άλλο μέρος του σώματός μας, χωρίς καμία υπερβολή. Η ανάπτυξη επομένως είναι η διέξοδος, η οποία ευθύς ως διαφανούν τα πρώτα σημάδια, θα ακυρωθούν τα όποια δυσμενή στοιχεία των Μνημονίων, που τόσο μας εξοργίζουν και δικαίως.

Για να επιτευχθεί όμως η πολυπόθητη ανάπτυξη, «θέλει αρετήν και τόλμην», για να παραφράσουμε τον σπουδαίο Ανδρέα Κάλβο. Αρετή για σοβαρή μελέτη και υπεύθυνη προετοιμασία και τόλμη για να εξαλείψουμε κατ΄ αρχή όλα τα δυσμενή στοιχεία τα οποία αποτρέπουν τον επενδυτή. Η γραφειοκρατία και το κλίμα εμπιστοσύνης, είναι τα δύο κυριότερα στοιχεία τα οποία πραγματευτήκαμε στο προηγούμενο σημείωμά μας. Συγχρόνως θα πρέπει να επισημάνουμε τους τομείς ανάπτυξης, αρχίζοντας από αυτούς που έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, αφού στηρίξουμε να αποκατασταθούν και επαναλειτουργήσουν οι εταιρείες και τα καταστήματα που έκλεισαν λόγω της κρίσης ή/και ρευστότητας.

Τουρισμός. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα πρέπει να δοθεί στον τουρισμό, τη βαριά μας βιομηχανία, από την οποία περιμένουμε πολλά. Με το ακριβό Ευρώ όμως, είναι περίπου αδύνατο να είμαστε ανταγωνιστικοί. Θα πρέπει επομένως να επικεντρωθούμε στην προσφορά υπηρεσιών ποιότητας, έτσι κι αλλιώς. Μια ενέργεια που μπορεί να εξασφαλίσει υπηρεσίες ποιότητας, είναι ο κάθε ένας που ασχολείται ή σκοπεύει να ασχοληθεί με τον τουρισμό, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες κ.τ.τ., καλό είναι να περνάει από κάποιο σεμινάριο στο οποίο θα του επισημαίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που αποβλέπουν στην ικανοποίηση του πελάτη, μαζί με την ενδυματική και όχι μόνο εμφάνισή του, άρα και την προοπτική να επανέλθει. Η επιτήρηση της Πολιτείας είναι αναγκαία, όχι ως χωροφύλακα, αλλά ως συνεργάτη και σύμβουλο, για την εξασφάλιση ελκυστικών υπηρεσιών.

Μουσειακός Τουρισμός. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα σφύζει αρχαίων ευρημάτων, τα περισσότερα των οποίων είτε βρίσκονται αποθηκευμένα σε κιβώτια, είτε θαμμένα εκεί που βρέθηκαν, για ασφάλεια λένε. Η κατάσταση αυτή, πέραν της απώλειας τουριστικών πόρων, συνιστά έλλειψη σεβασμού στον αρχαίο πολιτισμό μας, ενός μοναδικού στον κόσμο πολιτισμού, για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι και τον οποίο σέβονται και θαυμάζουν παγκοσμίως. Είναι επομένως αδήριτη ανάγκη, όλα αυτά τα πολύτιμα ευρήματα, να καθαριστούν και να εκτεθούν σε Μουσεία που θα κτιστούν σε όλες τις πόλεις στις οποίες έχουν βρεθεί. Με μια ανάλογη προβολή στο εξωτερικό, είναι βέβαιο ότι ο μουσειακός τουρισμός θα αποτελέσει μια σημαντική πηγή εσόδων, αλλά και τη δημιουργία Φιλελλήνων.

Για να μη κουράζουμε, θα συνεχίσουμε στο επόμενο σημείωμα, με την Εμπορική μας Ναυτιλία και τους Έλληνες εφοπλιστές, των οποίων η δραστηριότητα και το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, την κατέστησε πρώτη στον κόσμο και όλοι αισθανόμαστε εθνική ανάταση και υπερηφάνεια, βλέποντας την ελληνική σημαία να κυματίζει ανά τα πέλαγα και σε όλα τα λιμάνια της υδρογείου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!