"τιμόνι" της χώρας, μιλώντας στο "Time", κοιτάζει πίσω στην "πρωτιά" της Ελλάδας, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, στα δραματικά μέτρα λιτότητας και παραδέχεται: "Νομίζω ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Γίναμε πειραματόζωα, ένα πείραμα"
Ο 59χρονος, σήμερα, Γ.Παπανδρέου βλέπει από απόσταση τα γεγονότα που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στη βαθιά ύφεση. Τα μέτρα λιτότητας προκάλεσαν την έκρηξη της ανεργίας από το 9% που ήταν το 2009, στο 21% σήμερα. Οι αυτοκτονίες αποτελούν θλιβερή καθημερινότητα, ενώ ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται ραγδαία. "Εύχομαι να μπορούσαμε να είχαμε ενεργήσει με τρόπο πιο "μαλακό" για τον κόσμο, και ιδίως για εκείνους που δεν ευθύνονται, όπως οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι" - λέει ο Γ.Παπανδρέου, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι "στο τέλος, όλοι πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά αυτή την κρίση".
Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται ενοχλημένος από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας αρνούνται να αναγνωρίσουν τις θυσίες των Ελλήνων. Παρά το ότι η Ελλάδα έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της κατά 5,5,% τον πρώτο χρόνο της λιτότητας "κάποιοι πολιτικοί λένε ότι δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα, αλλά οι Έλληνες" - λέει ο Παπανδρέου.
"Πως μπορεί το κοινοβούλιο ή ο αρχηγός μιας χώρας να λέει από τη μία ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα και την ίδια στιγμή να λέει ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες; Οι πολίτες της χώρας αυτή, θα αντιδράσουν και θα πουν "Αφού είναι τεμπέληδες, γιατί να τους βοηθήσουμε;" - διαμαρτύρεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Όσο για το περιβόητο δημοψήφισμα, ο Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί ότι θέλησε οι Έλληνες να αισθάνονται ότι έχουν λόγο και πως δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέτρων που τους επιβάλλεται! "Έπρεπε να αποφασίσουμε αν θέλουμε ή όχι το πρόγραμμα, αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι" - λέει ο Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι τόσο η Α.Μέρκελ όσο και ο Ν.Σαρκοζί, που εμφανίστηκαν να τον κατακεραυνώνουν για αυτή του την κίνηση, ήταν ενήμεροι για τις προθέσεις του.