«Ενημερώσαμε την περιφέρεια ότι η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας», ανέφερε στη Real planet η δήμαρχος Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση και συνεχίζει: «Οι δημότες μας έχουν ανησυχήσει και ζητάμε τόσο από την περιφέρεια όσο και από τους άλλους αρμόδιους φορείς να μας βοηθήσουν».
Στην αυτοψία τους, οι υπηρεσίες του δήμου διαπίστωσαν ότι υπάρχει διαρροή των επικίνδυνων υγρών αποβλήτων του ΧΥΤΑ (των γνωστών στραγγισμάτων), τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Συγκεκριμένα, τα απόβλητα του ΧΥΤΑ εκβάλλουν σε ρέμα που πέφτει στον ποταμό Κωκυτό, παραπόταμο του Αχέροντα, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναφέρουν ότι η κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ απειλεί τόσο τα στενά και τις εκβολές του ποταμού όσο και την ευρύτερη περιοχή που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.
Ακατέργαστα λύματα
«Ο ποταμός Κωκυτός εκπέμπει SOS», καταγγέλλει στην «R» ο εκπαιδευτικός Σωτήρης Σπύρου, μέλος του Συλλόγου Μελέτης και Προστασίας Θεσπρωτίας. «Κανένας φορέας δεν ασχολείται με το ποτάμι, καθώς το αντιμετωπίζουν ως ανοιχτή χαβούζα. Εδώ και χρόνια αποτελεί τον αποδέκτη πολλών ακατέργαστων αστικών λυμάτων, κυρίως της Παραμυθιάς, της κωμόπολης της Θεσπρωτίας, που δεν διαθέτει ολοκληρωμένη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, αλλά και από τα τοπικά ελαιοτριβεία και τυροκομεία. Επιπλέον, τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το πολύπαθο οικοσύστημα του ποταμού και απειλούν ευθέως τις προστατευμένες περιοχές του Αχέροντα», προσθέτει.
Στην έγγραφη αναφορά του δήμου προς την περιφέρεια επισημαίνεται ότι σοβαρά κατασκευαστικά λάθη και παραλείψεις απειλούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των κατοίκων ενός δήμου που αριθμεί τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους. Συγκεκριμένα, εντόπισαν διαρροή υγρών αποβλήτων προς τον Κωκυτό ποταμό, με επικίνδυνα στραγγίσματα που ήταν άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Το επικίνδυνο κοκτέιλ των στραγγισμάτων συμπλήρωναν κι άλλες χημικές ουσίες. Στο ίδιο έγγραφο οι υπηρεσίες του δήμου υποστηρίζουν ότι μέσα στον ΧΥΤΑ γίνεται ακόμη και διάθεση ορυκτέλαιων από διάφορα βαρέα οχήματα. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι στην εγκατάσταση έχει σχηματιστεί ολόκληρη «λίμνη στραγγισμάτων». Τέλος, σοβαρό πρόβλημα εντοπίστηκε και στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού που επιβαρύνει το οικοσύστημα.
Καταγγέλλουν συγκάλυψη
«Για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής φτάσαμε μέχρι την Κομισιόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα», τονίζει ο ιατρός Γιάννης Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Καρβουναρίου. Και προσθέτει: «Τονίσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ είναι εξαιρετικά ευαίσθητη οικολογικά, όπως επίσης και ζώνη κτηνοτροφικού και αγροτικού ενδιαφέροντος - γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα αγροτικά προϊόντα και τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια του οικισμού του Καρβουναρίου». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Αγώνα, όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν, αλλά συγκαλύφθηκαν από τους συντάκτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όταν κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ. «Το περιβαλλοντικό έγκλημα συνεχίζεται, καθώς ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου εξακολουθεί να δέχεται τα απορρίμματα όλης της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας και προσεχώς της Ηγουμενίτσας», τονίζει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Καρβουναρίου, Γιώργος Σπύρου και καταλήγει: «Ακόμη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς έβγαζε ψεύτες. Το πρόβλημα όμως επιβεβαιώθηκε και πλέον δεν αντιμετωπίζεται με... ασπιρίνες. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και εμείς είμαστε απροστάτευτοι, επιτέλους ας γίνει κάτι».
«Η ιστορία του ΧΥΤΑ είναι μια παλιά αμαρτία», συμπληρώνει ο Γ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει: «Εξ αρχής φωνάζαμε ότι το έργο δεν τηρεί ούτε τους στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς όρους και ότι θα επηρεάσει σοβαρά τον υδροφόρο ορίζοντα και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ποταμών, μάταια όμως».