Το δίδυμο Λοβέρδου - Χρυσοχοΐδη ήδη άνοιξε περπατησιά και επιχειρεί να επαναφέρει το κυβερνητικό «καράβι» στην οδό της υπευθυνότητας και της σοβαρής εφαρμογής του μνημονίου, αγνοώντας την εκλογική «πατσαβούρα» που τους επιφύλαξαν οι πολίτες.
Η οδυνηρή ήττα που γνώρισε το ΠΑΣΟΚ, ήττα που ουσιαστικά διασκόρπισε την εκλογική βάση του κόμματος αριστερά (κυρίως) και δεξιά, αποτέλεσε τον απόλυτο αιφνιδιασμό της ηγετικής ομάδας, η οποία περίμενε ένα κακό αποτέλεσμα, αλλά όχι αυτό.
Είχε σχεδόν πειστεί η ηγετική ομάδα Βενιζέλου ότι θα είναι δεύτερο κόμμα και ότι τα ποσοστά του θα κυμαίνονταν κοντά στο 19%. Το πιο τραγικό για την απερχόμενη κυβερνητική παράταξη είναι ότι απώλεσε όλες τις δεξαμενές της στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τα ανερχόμενα μεσοστρώματα την εγκατέλειψαν μαζικά, αφήνοντας ουσιαστικά ένα αποστεωμένο πολιτικό κουφάρι.
Η ήττα αυτή παρέσυρε και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού, αφού οι πολίτες έδειξαν, και με τη σταυροδοσία τους σε πολλές περιπτώσεις, την αποστροφή τους σε στελέχη που επί χρόνια είτε κουνούσαν το δάχτυλο στην κοινωνία είτε αποδοκιμάζονταν και έκαναν ότι δεν βλέπουν.
Στις συνεχείς συσκέψεις του Βαγγέλη Βενιζέλου με τα κορυφαία στελέχη επιχειρείται αφενός μια πλήρης και σε βάθος ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και κυρίως να μη δημοσιοποιηθεί η εσωκομματική γκρίνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει συστήσει σε όλα τα στελέχη που μπορεί να ελέγξει μια αυτοσυγκράτηση και αποφυγή δηλώσεων, συνεντεύξεων και άρθρων για το εκλογικό αποτέλεσμα, προκειμένου να χειριστεί κυρίως το θέμα της συγκρότησης ή όχι κυβέρνησης.
Προς το παρόν, το «σιωπητήριο» έχει λειτουργήσει, αφού είναι ελάχιστες οι δημόσιες παρουσίες στελεχών του κόμματος που κάποτε όργωναν τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά αυτό δεν οφείλεται τόσο στην προθυμία να ακούσουν την παραίνεση Βενιζέλου, όσο στο ότι τώρα επιχειρούν να χαράξουν στρατηγική και κυρίως να συνέλθουν από το εκλογικό χαστούκι.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, με τον αέρα της υπεροχής στη Β’ Αθήνας που υπήρξε το «θυσιαστήριο» για 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ήδη έδωσε δημόσια το στίγμα του, σημειώνοντας ότι δεν αντέχει η χώρα μεγάλη περίοδο ακυβερνησίας. Στο παρασκήνιο ασκεί σφοδρή κριτική στην προεκλογική καμπάνια του προέδρου του κόμματος, στο γεγονός ότι πήρε πάνω του όλο τα παιχνίδι, τη στιγμή που χρειαζόταν ομαδικότητα, ενώ δεν κρύβει ότι διαφωνεί πλήρως και κάθετα με την αριστερή στροφή του ΠΑΣΟΚ.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται δικαιωμένος από το αποτέλεσμα και τις σκληρές επισημάνσεις για τη διακυβέρνηση Παπανδρέου που έκανε πριν από τρεις μήνες και αποτέλεσαν το κόκκινο πανί για όλους τους υπόλοιπους. Μάλιστα, στους συνομιλητές του ο ίδιος είχε μιλήσει για αλλαγή ονόματος και συμβόλων από το 2004, ώστε το ΠΑΣΟΚ να κάνει επανεκκίνηση και να αποκοπεί από το φαύλο παρελθόν του. Συντάσσεται δε με την άποψη Λοβέρδου και άλλων εκσυγχρονιστικών δυνάμεων ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει, με όποιο κόστος, να μείνει σταθερό στην άποψή του για συμμετοχή σε κυβέρνηση με τη Ν.Δ. και όλες τις… «φιλομνημονιακές» δυνάμεις.
Βολές Πάγκαλου
Αυτός που έχει ανέβει στα κεραμίδια και, πρώτος και μόνος, έθεσε ανοιχτά θέμα ηγεσίας, είναι ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος «βομβαρδίζει» με μηνύματα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι τοΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει άμεσα σε ιδεολογικό - καταστατικό συνέδριο και να τεθεί εκεί και θέμα ηγεσίας. Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει πρόθυμος να αναλάβει όποιον ρόλο του αναθέσουν.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του προς το Ευάγγελο Βενιζέλο, την οποία ξεκίνησε από την Κυριακή το βράδυ, χαρακτήρισε γελοίο όποιον πρότεινε ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι ουδείς τον καλεί να πει την άποψή του στο κόμμα και ουδείς από την ηγετική ομάδα ενδιαφέρεται για την άποψή του.
Από την Ιπποκράτους κάνουν ότι δεν ακούνε, αλλά πολλοί «καμένοι» βουλευτές έλεγαν ότι ο Πάγκαλος δεν «δικαιούται διά να ομιλεί» αφού με τη στάση του και τις απόψεις του την πλήρωσε συνολικά το ΠΑΣΟΚ και ακόμα την πληρώνει.
Κατά τα λοιπά, στο ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να ανοίξει ένας διάλογος για το τραγικό πολιτικό αποτέλεσμα και να ακουστούν τώρα οι προεκλογικές προειδοποιήσεις των επικεφαλής των νομαρχιακών οργανώσεων που μιλούσαν για κόμμα - πουκάμισο αδειανό, χωρίς ουσιαστικά μέλη και πρόσωπα να κινητοποιηθούν.
Πολλά στελέχη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ, από τις αρχές ήδη του 2000, έκλεισε τα αυτιά του στις φωνές για την πλήρη αποσάθρωση της οργανωμένης βάσης του, κυρίως λόγω της πολιτικής του, αλλά και τη σταδιακή μεταβολή του σ’ ένα κόμμα αξιωματούχων.
Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι το κόμμα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε καταστατικό συνέδριο χωρίς να έχει κάνει σοβαρή αυτοκριτική και να έχει εντοπίσει λάθη, παραλείψεις αναλαμβάνοντας την ευθύνη, θεωρώντας ότι η προεκλογική «συγγνώμη» Βενιζέλου ήταν θολή, άτολμη και ασαφής και δεν μπορεί να επουλώσει πληγές.
Στην πορεία προς την έρημο που οδηγείται το ΠΑΣΟΚ για την επόμενη περίοδο, πολλοί είναι αυτοί που προτείνουν ένα πραγματικό σοκ αυτοδιάλυσης του κόμματος και επανασύστασής του με νέο όνομα και σύμβολα, στη λογική ότι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ορόσημο, οδήγησε το κόμμα σε αποδοχή επιπέδου 1974 και έτσι δόθηκε το σήμα για μια νέα αρχή. Προς το παρόν, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκαλεί σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να συζητήσουν για τις επόμενες κινήσεις, και την Παρασκευή το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.
Το ενδεχόμενο, ωστόσο, νέας προσφυγής στις κάλπες δημιουργεί σ’ όλους μια στάση αναμονής, αφού αυτές θα διεξαχθούν με λίστα, επί της οποίας απόλυτη δικαιοδοσία έχει ο αρχηγός του κόμματος. Με ό,τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτό…