tromaktiko: Αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης



Υπηρεσιακή κυβέρνηση ονομάζεται η κυβέρνηση που έχει αναλάβει προσωρινά καθήκοντα, με το σκοπό να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, σε περίπτωση αποτυχίας συγκρότηση κυβέρνησης κατά τη διαδικασία της διερεύνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει το σχηματισμό κυβέρνησης στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να διενεργήσει εκλογές και στη συνέχεια διαλύεται η Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποιον θα διορίσει πρωθυπουργό ανάμεσα στους Προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, με γνώμονα πάντα την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή του.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει όλες τις αρμοδιότητες που διαθέτουν οι κανονικές κυβερνήσεις σε μη προεκλογική περίοδο. Έχει το συνταγματικό δικαίωμα να ασκεί τη γενική πολιτική της χώρας και των επιμέρους Υπουργείων, καθώς και να υπογράφει κανονιστικές ή ατομικές πράξεις.

Ωστόσο, όπως επιβάλλει η πολιτική ηθική η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και απέχει από την ανάληψη δεσμεύσεων που περιορίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της επόμενης κυβέρνησης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!