Έτσι, συνολικά τη χρονιά αυτή ελέγχθηκαν 41 δείγματα από νωπά προϊόντα και 4 δείγματα ελαιολάδου.
Αναλυτικά ελέγχθηκαν: 5 δείγματα μανταρινιών, 20 δείγματα σπανακιών, 1 δείγμα μικρόκαρπο αγγούρι, 7 δείγματα μαρουλιών, 4 δείγματα αμπελόφυλλων και 5 δείγματα πορτοκαλιών όπως φαίνεται και στον συνημμένο Πίνακα.
Τα δείγματα αυτά λήφθηκαν από τις Λαϊκές αγορές του Ναυπλίου, του Άργους, του Λυγουριού, διάφορα Μανάβικα, τη Λαχαναγορά του Άργους και από διάφορα Super markets της περιοχής.
Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου, το Π. Κ. Π. Φ & Π.Ε Ιωαννίνων και το Π.Κ.Π.Φ & Π.Ε Πειραιά.
Σημειώνουμε ότι, ο έλεγχος δίνει μεγαλύτερο βάρος σε προϊόντα της περιοχής, ενώ αντίστοιχα οι άλλες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της χώρας, δίνουν μεγαλύτερο βάρος σε προϊόντα δικής τους παραγωγής.
Όμως, εφιστούμε την προσοχή στους παραγωγούς της περιοχής μας, να μη εφησυχάζουν όταν στέλνουν τα προϊόντα τους σε άλλες περιοχές εκτός της Αργολίδας, πιστεύοντας ότι δεν γίνονται έλεγχοι.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου προϊόντα της Αργολίδας βρέθηκαν με υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε άλλες περιοχές και συγκεκριμένα, σε Super market του Πειραιά (μανταρίνια), καθώς επίσης και στη Λαϊκή αγορά της Τρίπολης (σπανάκι).
Αναλυτικά τώρα από τα συνολικά 46 δείγματα που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν με υπολείμματα 12 δείγματα, όπως φαίνεται στον συνημμένο Πίνακα Ελέγχου Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων για το έτος 2011.
Χαρακτηριστικά βρέθηκαν με υπολείμματα 7 δείγματα σπανάκι και συγκεκριμένα:
1) Ένα (1) δείγμα στη Λαχαναγορά Άργους, με προέλευση τη Βοιωτία (Θήβα), με
υπολείμματα του μη εγκεκριμένου εντομοκτόνου Cypermethrin.
2) Ένα (1) δείγμα σε Super market Δαλαμανάρας, με προέλευση τα Μέγαρα Αττικής,
με υπολείμματα του μη εγκεκριμένου εντομοκτόνου Cypermethrin.
3) Ένα δείγμα (1) στη Λαϊκή αγορά της Τρίπολης, με προέλευση την Αργολίδα
(Μύλοι) με υπολείμματα των μη εγκεκριμένων εντομοκτόνων Chlorpyrifos και
Cypermethrin. Στον ίδιο αγρό βρέθηκε και δεύτερο δείγμα με υπολείμματα
(διαφορετική παρτίδα-σπορά ) σε επανέλεγχο, όπου εντοπίσθηκαν υπολείμματα
από το μη εγκεκριμένο εντομοκτόνο Chlorpyrifos.
4) Ένα (1) δείγμα σε μανάβικο του Λυγουριού, με προέλευση τη Μεσσηνία, με
υπολείμματα του μη εγκεκριμένου εντομοκτόνου Chlorpyrifos.
5) Ένα (1) δείγμα σε μανάβικο στο Ναύπλιο με προέλευση το Άργος, με υπολείμματα
του μη εγκεκριμένου εντομοκτόνου Chlorpyrifos.
6) Ένα (1) δείγμα σε Super market Ναυπλίου με προέλευση τη Βοιωτία, με
υπολείμματα του μη εγκεκριμένου εντομοκτόνου Cypermethrin.
Επίσης, βρέθηκαν σε ένα (1) δείγμα μαρουλιού, σε Super market στο Ναύπλιο, υπολείμματα του εντομοκτόνου Cypermethrin με προέλευση την Εύβοια.
Επίσης βρέθηκε 1 δείγμα μανταρινιού με υπολείμματα σε Super market του Πειραιά, με προέλευση την Αργολίδα (Λευκάκια), στο οποίο είχε γίνει χρήση μετασυλλεκτικά του μυκητοκτόνο ΤΒΖ, το οποίο έχει αποσυρθεί από την αγορά.
Ακόμη, βρέθηκαν με υπολείμματα 2 δείγματα πορτοκαλιών και συγκεκριμένα 1 δείγμα προέλευσης Λακωνίας, όπου ανιχνεύθηκε το εντομοκτόνο Chlorpyrifos και 1 δείγμα στη Λαϊκή αγορά της Τρίπολης, προέλευσης Αργολίδας (Σπηλιωτάκι) με υπολείμματα του μυκητοκτόνου Dimethomorph.
Ακόμη, βρέθηκε 1 δείγμα μικρόκαρπου αγγουριού (περιοχή Παναρήτι) στο οποίο ανιχνεύθηκε το εντομοκτόνο Oxamyl.
Από αυτές τις περιπτώσεις ήδη σε 2 έχει περατωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, επιβλήθηκαν δηλαδή οι Διοικητικές ποινές και οι αντίστοιχοι φάκελοι διαβιβάσθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου για τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης.
Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται:
α) Στη χρήση από τους καλλιεργητές μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων για την καλλιέργεια που το χρησιμοποιούν,
β) Στην υπέρβαση των συνιστώμενων δόσεων,
γ) Σε επιμολύνσεις από γειτονικές καλλιέργειες, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως μέσο ψεκασμού η τουρμπίνα,
δ) Στη συγκομιδή των προϊόντων σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που αναγράφει η ετικέτα του χρησιμοποιούμενου φαρμάκου.
Επίσης, επισημαίνουμε ότι, οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να γίνονται τόσο στην Π.Ε Αργολίδας όσο και στις άλλες Π.Ε της χώρας, αφού τα υπάρχοντα εργαστήρια μπορούν πια με επάρκεια να ανταποκρίνονται στη διαδικασία αυτή, ελέγχοντας την ύπαρξη μέχρι 300 δραστικών ουσιών.
Έτσι, οι καλλιεργητές θα πρέπει να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα αναγραφόμενα στις ετικέτες των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων, προκειμένου να παράγουν «καθαρά» προϊόντα αλλά και να μη βρίσκονται σε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι η επιβολή Διοικητικών ποινών (χρηματικά πρόστιμα) και επιβολή Ποινικών ποινών, αφού στη συνέχεια ακολουθεί και η δικαστική διαδικασία.
Πάντως, σημειώνουμε ότι κατά τη φετινή χρονιά η κατάσταση στις λαϊκές αγορές της Αργολίδας βαίνει βελτιούμενη, ενώ τα Super markets πρέπει να κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους μηχανισμούς ελέγχου υπολειμμάτων που διαθέτουν, αφού από τα 12 δείγματα που βρέθηκαν με υπολείμματα, τα 5 βρέθηκαν σε Super markets της Αργολίδας και προέρχονταν από άλλες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα τη Βοιωτία, τη Μεσσηνία, την Αττική (Μέγαρα), τη Λακωνία και την Εύβοια.
Ακόμη, ενημερώνουμε ότι, αφού τελειώσει για κάθε περίπτωση η προβλεπόμενη διαδικασία και επιβληθεί η Διοικητική κύρωση με το ανάλογο χρηματικό πρόστιμο, ο φάκελος διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου για την επιβολή και Ποινικής κύρωση, ενώ στη συνέχεια από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων γίνεται ανάρτηση στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπό του (site) www.minagric.gr.
Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τον «επισκεφθεί» προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για κάθε περίπτωση (ποσό ποινής, ουσία που ανιχνεύθηκε, ονοματεπώνυμο παραγωγού, περιοχή προέλευσης κλπ) ακολουθώντας την εξής διαδρομή:
Αρχική σελίδα Υπ.Α.Α.Τ - www.minagric.gr - κλικ στο εικονίδιο «Διαύγεια» - κλικ στο Σύνδεσμο «ανά υπογράφοντα» - κλικ στο σύνδεσμο «Γ. Κανελλόπουλος Γεν. Γραμματέας» - κλικ στο σύνδεσμο «Επιβολή διοικητικών κυρώσεων για παράνομη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων».
Τέλος, για μια ακόμη τονίζουμε τη μεγάλη σημασία που έχει για την Αργολίδα, τα προϊόντα της να φτάνουν καθαρά στις διάφορες αγορές της χώρας αλλά και στη μεγάλη αγορά της Αθήνας, αφού η περιοχή μας με τα προϊόντα που παράγει, θεωρείται ως ο λαχανόκηπος της πρωτεύουσας και όχι μόνο.
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας
Γεώργιος Π. Χαρμπής