Διευρυμένο ωράριο
Κατ' αρχήν το ενιαίο ωράριο μπορεί να μετατεθεί μερικώς, ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι πρωινές, όσο και οι απογευματινές επισκέψεις. Παράλληλα, στους μεγάλους χώρους, όπως των αρχαιολογικών χώρων της Ρόδου θα πρέπει να παραμείνει το ισχύον πρωινό ωράριο έναρξης λειτουργίας και διευρυμένο ωράριο, όπου αυτό είναι δυνατό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκδρομές της κρουαζιέρας. Ο ΗΑΤΤΑ επισημαίνει ότι πρέπει να οριοθετηθούν αυστηρά οι θέσεις εργασίας σε κάθε χώρο, ώστε να γίνεται οικονομία ανθρώπινων πόρων.
«Οι περισσότεροι από τους χιλιάδες τουρίστες που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο δεν έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις για τον τρόπο που «πουλάμε» την πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, αλλά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι, που αποτελούν μεγάλο πολιτιστικό και τουριστικό πλεονέκτημα, παρουσιάζουν τρομερή υστέρηση» λέει ο ξεναγός Αλέξανδρος Κολιάδης. «Οι σημερινές απαιτήσεις των επισκεπτών είναι αυξημένες, πόσο μάλλον που οι περισσότεροι έχουν τη δυνατότητα των συγκρίσεων, αφού αρχαία δεν έχει μόνο η Ρόδος. Παράλληλα η αρχαιολογική υπηρεσία σε συνεργασία με τον δήμο ή με εθελοντικές οργανώσεις πρέπει να φροντίσουν για τον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων από τα χόρτα που έχουν καλύψει τα πάντα. Έχουμε κουραστεί να δικαιολογούμε την κατάσταση. Αυτή δεν είναι εικόνα και κυρίως δεν δείχνει μια χώρα που στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά επικαλείται την πολιτιστική της κληρονομιά» τονίζει ο κ. Κολιάδης.
Ζούγκλα οι αρχαιολογικοί χώροι
Αν κάνει κανείς μία βόλτα στην Ακρόπολη της Ρόδου, στα ταφικά μνημεία του Αγίου Ιωάννη θα διαπιστώσει ότι επιβάλλεται άμεσα να γίνει σήμερα κιόλας ο καθαρισμός από τα άγρια χόρτα που κρύβουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.
«Χρειαζόμαστε προσωπικό», λένε οι αρχαιολόγοι. «Κάνουμε καθαρισμούς, αλλά είναι τεράστιες οι εκτάσεις. Όλη η Ελλάδα είναι ένας ανοικτός αρχαιολογικός χώρος.
Τον αποψιλώνεις τώρα, και με μια βροχή ξαναγίνεται το ίδιο», δηλώνει στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Από απλώς «ανεκτή» ως «απαράδεκτη» χαρακτηρίζουν την εικόνα αρκετών αρχαιολογικών χώρων οι ξεναγοί, αφού εντοπίζουν γενικότερες ελλείψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως κάδους απορριμμάτων, WC και γίνονται οι ίδιοι δέκτες αρνητικών σχολίων και παραπόνων από τους τουρίστες σχετικά με την υγιεινή, το επίπεδο καθαριότητας, ασφάλειας, ιατρικής κάλυψης κ.λ.π. που παρουσιάζουν.
«Δυστυχώς η σχέση των Ελλήνων με το περιβάλλον και την ιστορία είναι ανισόρροπη. Δεν εκτιμούμε αυτό που έχουμε κληρονομήσει. Τι να πω εγώ στους τουρίστες που βλέπουν τον «σκουπιδότοπο» στον δρόμο του Μόντε Σμιθ ή τα χόρτα που φθάνουν το ένα μέτρο στην Αρχαία Καμείρο» αναφέρει ο κ. Κολιάδης. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Μόντε Σμίθ γίνονται συστηματικά ανασκαφές και αναστηλώσεις από τις αρχές του 20ου αιώνα, με σκοπό την ανακάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων μνημείων.
Η ευρύτερη περιοχή έχει εξαιρεθεί από το οικοδομικό σχέδιο της πόλης, ενώ μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως μνημεία, όπως ο ναός του Πύθιου Απόλλωνα, ο ναός αφιερωμένος στην Αθηνά και το Δία, το μικρό μαρμάρινο Θέατρο και το Ελληνιστικό Στάδιο.
erroso.blogspot.com