tromaktiko: Διαμαρτυρία για τη μη απόδοση των προνοιακών επιδομάτων στο Ηράκλειο

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Διαμαρτυρία για τη μη απόδοση των προνοιακών επιδομάτων στο Ηράκλειο



Έγγραφη διαμαρτυρία εστάλη από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ηρακλείου Δέσποινα Συγγελάκη προς το... Υπουργείο Υγείας σχετικά με τη μη απόδοση των προνοιακών επιδομάτων διμήνου Μαρτίου-Απριλίου 2012, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των δικαιούχων μετά την απογραφή στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων.

Παράλληλα καταγγέλλεται και η απαράδεκτη μεταβίβαση της ευθύνης ταυτοποίησης των στοιχείων των απογραφέντων επιδοτούμενων, αλλά και της ευθύνης απογραφής των μη απογραφέντων, καθώς και του κόστους εκπαίδευσης του προσωπικού στο νέο σύστημα.

Η αντιδήμαρχος, Δέσποινα Συγγελάκη αναφέρει σχετικά «το κράτος αποδεικνύεται ανήμπορο να ελέγξει το Εθνικό Μητρώο δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες επιδοματούχους σε κάθε δήμο και επιφορτίζοντας τους δήμους με ευθύνες και κόστος δυσανάλογο».

Επίσης η Αντιδήμαρχος απεύθυνε έκκληση «Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιδοματούχων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, ζουν μόνο από το επίδομα της πρόνοιας κι αδυνατούν να καλύψουν άμεσες και βιοτικές τους ανάγκες, αλλά και ότι η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, το Υπουργείο σας επιδεικνύοντας ανθρωπιά, σύνεση και αλληλεγγύη να ξεκινήσει τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων για το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου 2012 σε όλους τους δικαιούχους ακολουθώντας την έως σήμερα διαδικασία», ακόμα και αν οι δήμοι δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο της απογραφής.

Η Επιστολή της κας. Συγγελάκη

Μετά την πρόσβαση στο Ενιαίο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Κοινωνικών και Προνοιακών Επιδομάτων με σειρά εγκυκλίων μεταβιβάστηκε αίφνης από το Υπουργείο Υγείας στους Δήμους η ευθύνη για την ταυτοποίηση των στοιχείων των επιδοματούχων της πρόνοιας, τη διασταύρωση των στοιχείων και την ευθύνη απογραφής των μη απογραφέντων. Με τον τρόπο αυτό το κράτος αποδεικνύεται ανήμπορο να ελέγξει το Εθνικό Μητρώο δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες επιδοματούχους σε κάθε δήμο και επιφορτίζοντας τους δήμους με ευθύνες και κόστος δυσανάλογο.

Παράλληλα με τη λειτουργία του νέου συστήματος το Υπουργείο δεν προχώρησε σε εκπαίδευση των υπαλλήλων, ενώ μετακύλησε και τη διαδικασία και το κόστος εκπαίδευσης των αρμοδίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη απογραφής των 5.000 δικαιούχων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Αποτέλεσμα είναι η επιφορτισμένοι υπάλληλοι να μη γνωρίζουν τις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων και για την πληρωμή των δικαιούχων όπως :

1.Πως θα γίνονται οι διορθώσεις , οι διαγραφές και η επιβεβαίωση

2.Πως θα διορθωθεί η παιδική προστασία ,αφού σε άλλες περιπτώσεις έχει απογραφεί μόνο η μητέρα και σε άλλες μόνο τα παιδιά.

4.Πως θα διαγραφούν πολίτες που απεγράφησαν και δεν είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων.

4.Με ποια διαδικασία θα συμπληρωθούν οι καταστάσεις Απογραφή- ΟΠΣ

5.Πότε και πως θα γίνει η απογραφή των δικαιούχων που δεν απεγράφησαν

Συνεπώς η προθεσμία των 15 ημερών που αναφέρετε στην υπ΄αριθμ.Π3α/Φ.32/Γ.Π οικ.39523/2012 εγκύκλιό σας είναι αδύνατο να τηρηθεί.

Η διασταύρωση των καταστάσεων που τηρούνται στην Υπηρεσία μας με τις καταστάσεις της Απογραφής θα γίνει εντός προθεσμίας 15 ημερών μόνο για την επιβεβαίωση απογραφής χωρίς να είναι δυνατή η ταυτοποίηση στοιχείων ( ΑΜΚΑ,ΑΦΜ, Ταυτότητα κ.λ.π ) που απαιτεί έρευνα και παραλληλισμό με τα στοιχεία του φακέλου του επιδοματούχου.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε:

Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιδοματούχων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, ζουν μόνο από το επίδομα της πρόνοιας κι αδυνατούν να καλύψουν άμεσες και βιοτικές τους ανάγκες, αλλά και ότι η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, το Υπουργείο σας επιδεικνύοντας ανθρωπιά, σύνεση και αλληλεγγύη να ξεκινήσει τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων για το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου 2012 σε όλους τους δικαιούχους ακολουθώντας την έως σήμερα διαδικασία.

Με ευθύνη και δαπάνες του Υπουργείου Υγείας να σταλεί εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα ενημερώσει τους Υπαλλήλους για τον τρόπο λειτουργίας του OPSNA.

Να δοθεί χρονικό περιθώριο προκειμένου να ενημερωθούν οι Υπάλληλοι για να ολοκληρωθεί χωρίς παραλείψεις ή λάθη η διασταύρωση των στοιχείων των επιδοματούχων.

Η πληρωμή με βάση το Εθνικό Μητρώο δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων να γίνει αφού ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων.

flashnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!