tromaktiko: Στηρίζουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι αν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Στηρίζουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι αν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις



Την στήριξή τους προς την Ελλάδα εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβαν σε όλους τους τόνους οι ηγέτες της Ευρώπης... αμέσως μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισαν στις δηλώσεις τους πως οι Ευρωπαίοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ αλλά με δεδομένο ότι η χώρα μας θα τηρήσει τους όρους του προγράμματος, ενώ και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, κινήθηκαν στην ίδια γραμμή.

Ενδεικτική η δήλωση του κυρίου Μπαρόζο πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και πως οι εταίροι της θα βρίσκονται στο πλάι της Ελλάδας και θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν «όσο και εκείνη τηρεί τις δεσμεύσεις της»…

Σε κάθε περίπτωση οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Ευρώπη περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και την επιλογή του ελληνικού λαού, με τον κύριο Μπαρόζο να σημειώνει πως «δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από το στόχο με τα υποθετικά σενάρια και τη σπέκουλα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ» και τον κύριο Βαν Ρόμπεϊ να υπογραμμίζει πως η Ευρώπη και οι πολιτικοί της ταγοί «έχουν πλήρη επίγνωση της προσπάθειας των Ελλήνων και η ευρωζώνη με το ΔΝΤ έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους με τη χορήγηση, έως σήμερα, δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ δήλωσε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει έκτακτο σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απαντώντας με τη σειρά του στα σενάρια, ενώ ζήτησε άμεση κινητοποίηση των διαρθρωτικών πόρων για τη χώρα μας.

Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε να δηλώνει πως η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια.

«Ομόλογα ανάπτυξης» και ευρωομόλογο

Αναφορικά με το ζήτημα της «μεταρρύθμισης» της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται και κυρίως με το θέμα του ευρωομολόγου που ο Γάλλος Πρόεδρος έφερε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απόφαση δεν ελήφθη.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ευθέως «είχαμε διαφορετικές απόψεις για τα ευρωομόλογα», ο ίδιος ο κύριος Ολάντ περιορίστηκε να τονίσει πως είναι «ανεπαρκή τα επενδυτικά κίνητρα στην Ε.Ε.», ενώ εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πως «τα ευρωομόλογα χωρίς πραγματική οικονομική και νομισματική σύγκλιση δεν έχουν νόημα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον περιορίστηκε να σχολιάσει πως στη Σύνοδο παρουσιάστηκαν κακές αλλά και καλές ιδέες, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε πως οι ηγέτες μίλησαν για τα ευρωομόλογα, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις, αλλά η αίσθησή του είναι πως η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων!

Επί της ουσίας πάντως, όπως σημείωσε και ο κύριος Βαν Ρομπάι, στη Σύνοδο «υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ανάπτυξη αλλά και για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων», αλλά αποφάσεις θα ληφθούν σε εύθετο χρόνο.

Για την ακρίβεια τόνισε πως ΚΑΝΕΙΣ δεν έθεσε επιτακτικά το θέμα της άμεσης υιοθέτησης ευρωομολόγου (!), κάτι που – όπως είπε – είναι μια μακροπρόθεσμη κατάληξη της προσπάθειας για περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής σύγκλισης της Ευρωζώνης…

Σε αυτό που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι τα αποκαλούμενα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds) που θα στοχεύουν στην «ορθολογικότερη» αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για να προωθήσουν την ανάπτυξη μέσω έργων υποδομών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Προς τούτο οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Eurogroup, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, θα παρουσιάσουν στους ηγέτες της Ευρωζώνης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην προσεχή Σύνοδο του Ιουνίου, σε πέντε εβδομάδες από σήμερα.

Στόχος η ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ ως τον Ιούνιο. Χαρακτηριστικά, ο κύριος Βαν Ρομπάι δήλωσε: «Στόχος της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής ήταν να καθοριστεί ένα μονοπάτι για «σταθερές αποφάσεις» αναφορικά με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης για τη Σύνοδο του Ιουνίου. Εκεί θα προτείνουμε ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης. Μετά τον Ιούνιο ξεκινά πραγματική δουλειά για την οικονομική ενοποίηση…»

Τέλος, όπως δήλωσε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, στη Σύνοδο εξετάστηκε και η χρήση του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!