tromaktiko: Στα θρανία αλλοδαποί κρατούμενοι

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Στα θρανία αλλοδαποί κρατούμενοι



Σπουδαίο το έργο του Δημοτικού σχολείου των φυλακών Κασσαβέτειας...
Από το 1984 που ιδρύθηκε το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο στις φυλακές Κασσαβέτειας δεκάδες είναι οι νέοι κρατούμενοι ηλικίας από 18 έως και 22 ετών, που αν και έγκλειστοι επέλεξαν να καθίσουν στα θρανία και να διδαχθούν γραφή και ανάγνωση.

Τη φετινή σχολική χρονιά στο σχολείο φοίτησαν 14 κρατούμενοι, ενώ από τον Σεπτέμβριο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 19 μαθητές. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επιστροφή στο σχολείο δείχνουν οι αλλοδαποί κρατούμενοι κι όχι τόσο οι Έλληνες.

Το Δημοτικό Σχολείο των φυλακών της Κασσαβέτειας επισκέφθηκε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιάννης Παπαϊωάννου μαζί με τον σχολικό σύμβουλο της 3ης περιφέρειας Αλμυρού κ. Σδρόλια.

Η επίσκεψη είχε ως στόχο την οργάνωση του σχολείου για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου τη φετινή χρονιά εκπαιδεύτηκαν 14 μαθητές – κρατούμενοι, ενώ από τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των μαθητών θα είναι 19.

«Είναι μία ευκαιρία για τους νέους κρατουμένους να έχουν μία διέξοδο κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στις φυλακές. Εντύπωση μάς προκαλεί πως εκείνοι που θέλουν πιο πολύ να μάθουν ελληνικά είναι οι αλλοδαποί και κυρίως οι Πακιστανοί, παρά οι Έλληνες.

Εμείς από την πλευρά μας τόσα χρόνια στηρίζουμε το σχολείο με εκπαιδευτικό ενώ σε συνεργασία με τη Διευθύντρια των φυλακών έχει δημιουργηθεί ένας πολύ καλός χώρος για το σχολείο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Οι μαθητές – κρατούμενοι στο σχολείο διδάσκονται γραφή και ανάγνωση και μάλιστα όταν ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους λαμβάνουν και απολυτήριο Δημοτικού. Μάλιστα είχε συζητηθεί στο παρελθόν και η ανάπτυξη Γυμνασίου στις φυλακές, εγχείρημα όμως που δεν μπόρεσε τουλάχιστον μέχρι στιγμής να υλοποιηθεί.

«Πιστεύουμε πως το σχολείο αυτό επιτελεί ένα πολύ σημαντικό σκοπό κι εάν συγκεντρωθούν περισσότεροι μαθητές θα είμαστε σε θέση να στείλουμε και δεύτερο εκπαιδευτικό. Οι μαθητές του σχολείου, όπως έχουμε ενημερωθεί, αποζητούν τη γνώση και αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση όταν τα καταφέρνουν. Άλλωστε η γνώση δεν κοιτάζει φυλές και δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους», σχολίασε τέλος ο κ. Παπαϊωάννου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!