tromaktiko: Έκκληση για τους πολιτικούς κρατούμενους του Μπαχρέιν

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Έκκληση για τους πολιτικούς κρατούμενους του Μπαχρέιν



Πολλές χώρες ζήτησαν ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από το Μπαχρέιν να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Αυτή η έκκληση έγινε στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν την Περιοδική Παγκόσμια Εξέταση της Κατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν.

«Η Γαλλία καταγγέλλει τις αυθαίρετες συλλήψεις και τη συνέχιση των δικαστικών διώξεων εναντίον υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικαλιστών και ακτιβιστών απλώς και μόνο επειδή εκφράζουν τις απόψεις τους», δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής επισημαίνοντας στις αρχές την περίπτωση του «Ναμπίλ Ρατζάμπ, που κρατείται και δικάζεται για 'παράνομη συγκέντρωση' και 'δυσφήμιση'».

Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρατζάμπ συνελήφθη και δικάζεται για σχόλια που ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter εναντίον της κυβέρνησης. Χθες Κυριακή δικαστήριο του Μπαχρέιν αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο με περιοριστικούς όρους για την υπόθεση αυτή, όμως επέστρεψε στη φυλακή για να ανακριθεί σχετικά «με τη συμμετοχή του και την έκκληση που απηύθυνε για μια παράνομη διαδήλωση».

Σήμερα, από τη Γενεύη, ο γάλλος πρεσβευτής ζήτησε επίσης να βρεθεί «μια ανθρωπιστική λύση για έναν άλλο ακτιβιστή, τον « (Αμπντελχαντί αλ) Χαουάτζα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στο πλαίσιο της δίκης 20 αντιφρονούντων και ο οποίος κάνει απεργία πείνας εδώ και περισσότερους από 3 μήνες».

Τον Ιούνιο του 2011 ειδικό δικαστήριο του Μπαχρέιν καταδίκασε τον Χαουάτζα και 20 ακόμη αντιφρονούντες, ανάμεσά τους επτά ερήμην τους, για συνομωσία κατά της μοναρχίας.

Ο πρεσβευτής της Δανίας υπογράμμισε εξάλλου ότι «13 ακτιβιστές παραμένουν φυλακισμένοι επειδή άσκησαν το δικαίωμα τους» να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρεσβευτής συνέστησε στο Μπαχρέιν να αναθεωρήσει τις καταδίκες των ανθρώπων που εμπλέκονταν στα γεγονότα του 2011.

Γενικότερα, πολλές χώρες χαιρέτισαν τη σύσταση μιας εθνικής ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπή για τα γεγονότα του 2011, οπότε κατεστάλησαν με βίαιο τρόπο και με την εμπλοκή στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες πήραν μέρος κυρίως σιίτες.

Παράλληλα ζήτησαν από την κυβέρνηση του Μπαχρέιν να εφαρμόσει το σύνολο των προτάσεων της επιτροπής αυτής.

Απαντώντας στους επικριτές της χώρας του, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαχρέιν, Σάλαχ μπιν Άλι Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν χαρακτήρισε τα γεγονότα του 2011 «θλιβερά».

Εξάλλου εξήγησε ότι η υιοθέτηση των προτάσεων της επιτροπής έρευνας, που στις 23 Νοεμβρίου είχε καταγγείλει «την υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση βίας» από την πλευρά των αρχών στη διάρκεια των ταραχών, είναι «μια δουλειά που παίρνει χρόνο».

Όσον αφορά τους πολιτικούς κρατούμενος, ο υπουργός του Μπαχρέιν επεσήμανε ότι «δεν έχουμε κρατούμενους συνείδησης», προσθέτοντας ότι οι υποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκαν πολλές χώρες ενώπιον του Συμβουλίου του ΟΗΕ «είναι αντικείμενα έρευνας».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!