τα εξής: Επρόκειτο για μια ενήλικη θηλυκή Monachusmonachus, σε καλή διατροφική κατάσταση η οποία βρισκόταν σε αρχικό στάδιο αποσύνθεσης.
Το ζώο δεν έφερε εξωτερικά τραύματα, είχε όμως διογκωμένα και αιμορραγικά μάτια ενώ υπήρχαν εμφανή σημάδια βίαιου θανάτου σε όλο το εσωτερικό του σώματός του με έντονη εσωτερική αιμορραγία και αλλοίωση των οργάνων. Αιτία θανάτου του άτυχου ζώου ήταν η εσωτερική αιμορραγία που προήλθε από οστικό κύμα, που προφανώς προκλήθηκε από χρήση δυναμίτη. Το αρχικό στάδιο της αποσύνθεσης στην οποία βρισκόταν η φώκια οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το συμβάν έλαβε χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Η χρήση δυναµίτη έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970 και όμως υπάρχουν ακόμη ασυνείδητοι οι οποίοι καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές. Αποτέλεσμα αυτών των παράνομων πράξεων είναι η ολική καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όλων των ζωντανών οργανισμών που ζουν σε αυτό, ενώ παράλληλα τα χρονίζοντα προβλήματα της παράκτιας αλιείας διαιωνίζονται καθώς επιφέρουν περαιτέρω υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα αλιεύµατα µειώνονται δραµατικά.
Η ΜΟm θέλει να ευχαριστήσει για την πολύτιμη βοήθειά τους το Λιμεναρχείο και τον Δήμο Πάρου.
Η μεσογειακή φώκια είναι ένα από τα 9 θαλάσσια θηλαστικά που ζουν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες! Η MOm σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, υλοποιεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε /Εκστρατεία Ενημέρωσης για τα θαλάσσια θηλαστικά στην Ελλάδα», με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, της Blue Planet Shipping SA και του Πράσινου Ταμείου.