tromaktiko: Τα προβλήματα των εφορευτικών επιτροπών

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τα προβλήματα των εφορευτικών επιτροπών




Γράφει ο συγγραφέας – δικηγόρος, Θοδωρής ΚαραγεωργίουΤα σχόλια σχετικά με την έλλειψη εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά κέντρα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης είναι πολλά.

Οι πολίτες της χώρας αρνούνται να εκπληρώσουν το «καθήκον» τους και να παραστούν στα εκλογικά κέντρα. Όμως μόνο αν κάποιος είχε την ατυχία να κληρωθεί μέλος εφορευτικής επιτροπής γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει αυτή η εμπειρία. Ως δικαστικός αντιπρόσωπος, ρώτησα τη δική μου εφορευτική επιτροπή (είχα τρία άτομα) και εντόπισα κάποια συγκεκριμένα προβλήματα.

Ένα από αυτά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εργασία που πρέπει να προσφερθεί, η οποία μπορεί να διαρκέσει από δεκατέσσερις έως και είκοσι ώρες, είναι δίχως οικονομικό αντίκρισμα. Αυτό έχει να κάνει με πολλούς και διάφορους λόγους, οι οποίοι τίθενται κατά της πληρωμής των πολιτών που παρέχουν την εργασία τους σε εκλογικά κέντρα. Όπως και να έχει όμως το θέμα, μία ελάχιστη αποζημίωση τουλάχιστον ενός μεροκάματου, είναι ανθρωπίνως απαραίτητη ώστε να μη νιώθουν οι άνθρωποι αυτοί κατάφορα αδικημένοι, τη στιγμή που οι αμοιβές των υπαλλήλων του υπουργείου εσωτερικών ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ και αυτές των δικαστικών αντιπροσώπων τα 500.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι πως πολλοί από τους πολίτες που επιλέγονται ως εφορευτική επιτροπή, δεν διαμένουν καν στην Ελλάδα, ή έστω κοντά στο εκλογικό τους κέντρο. Είναι, λοιπόν, αναμενόμενο από αυτούς τους πολίτες να μην παρουσιαστούν. Η αντικατάστασή τους θα έπρεπε να γίνεται νωρίς, με πολίτες που διαμένουν στον τόπου του εκάστοτε εκλογικού κέντρου. Εάν σε ένα εκλογικό κέντρο υπάρχουν και οι οκτώ (τέσσερις τακτικοί και τέσσερις αναπληρωτές) πολίτες, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα έχει την ευκαιρία να «σπάσει» τις ώρες τους, καθώς ουσιαστικά δύο είναι αρκετοί, ώστε να καταμεριστεί το βάρος της πολύωρης παραμονής στο εκλογικό κέντρο.

Τέλος, το πιο σημαντικό, είναι το τραγικό λάθος να επιλέγονται σχεδόν κάθε φορά οι ίδιοι και οι ίδιοι πολίτες. Αυτό είναι πραγματικά αδιανόητο! Το να συμμετέχει μία φορά κάποιος σε εφορευτική επιτροπή είναι υπεραρκετό, έχει εκπληρώσει με τον τρόπο αυτό κάθε καθήκον του απέναντι στην εκλογική διαδικασία της χώρας του και θα πρέπει να εξαιρείτε για κάθε επόμενη φορά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!