Επισημαίνεται ότι την απόφαση αυτή έλαβε το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο απαρτίζεται από αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης.
«Η Γερμανία, η Φιλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν δώσει δείγματα απροθυμίας να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση όσο διαρκεί η εκκρεμότητα του σχηματισμού κυβέρνησης. Οι ενδοιασμοί τους οφείλονται στο γεγονός ότι πολλά από τα κόμματα που προέκυψαν με ισχυρά ποσοστά από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ζητούν να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ή ακόμα και η πλήρης εγκατάλειψή του», αναφέρει το άρθρο του Εuobserver.com.
Καταλήγοντας, το άρθρο επισημαίνει ότι απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Αλέξη Τσίπρα. «Τώρα η επόμενη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα δοθεί στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, του οποίου το κόμμα τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους την περασμένη Κυριακή, λόγω του ότι υπέγραψε το πρόγραμμα διάσωσης. Εάν κι αυτός αποτύχει, θα διεξαχθούν νέες εκλογές τον Ιούνιο, κάτι που ενδεχομένως αυξήσει τον κίνδυνο για μεγαλύτερη πλειοψηφία των αντιμνημονιακών κομμάτων», σχολιάζει το Εuobserver.com.
Εξάλλου, το κοινοτικό δελτίο AGENCE EUROPE επισημαίνει ότι χθες εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα από πολλαπλές κατευθύνσεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα ο χώρος της αριστεράς, ιδίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλεί την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, όπως αυτές εκφράστηκαν με τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Γαλλία.
Τέλος, στο δημοσίευμα παρατίθεται η άποψη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι «τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται, όχι μόνον έκαναν την Ελλάδα ένα πειραματόζωο, αλλά έχουν θέσει σε κίνδυνο τόσο ευρώ, όσο και τις χώρες της Ευρωζώνης».
pelop.gr