καραμέλες ή αναψυκτικά σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης «Eunice Kennedy Shriver» μελέτησαν δεδομένα που αφορούσαν σχεδόν 13.000 Αμερικανούς μαθητές και διαπίστωσαν ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες ίσχυαν ακόμη και όταν συνεκτίμησαν παράγοντες όπως η γυμναστική και η συχνότητα κατανάλωσης σνακ κατά τη διάρκεια της τηλεθέασης.
Βέβαια τα ευρήματα δεν προκάλεσαν έκπληξη στους επιστήμονες, αλλά η μελέτη από μόνη της δεν μπορεί να αποδείξει ότι η τηλεόραση μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε κακές διατροφικές επιλογές. Επίσης οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποσαφηνίσουν αν η τηλεόραση ή οι κακές διατροφικές επιλογές είναι ο κυρίαρχος παράγοντας, αφού η συμπεριφορά των παιδιών μελετήθηκε μια δεδομένη περίοδο.
«Η μελέτη συνηγορεί με παλαιότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η τηλεόραση επηρεάζει αρνητικά την διατροφή και τις επιλογές των ανθρώπων γενικότερα. Στο παρελθόν έχει τεκμηριωθεί ότι τα παιδιά που βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση είναι συνήθως υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση αυτή είναι ότι τα διαφημιστικά μηνύματα μπορούν να κατευθύνουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών προς ανθυγιεινά τρόφιμα», υπογραμμίζεται στο πόρισμα της μελέτης.
Το δείγμα της έρευνα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού των ΗΠΑ και επρόκειτο για 12.642 μαθητές ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων, που παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο 2,5 ώρες τηλεόραση καθημερινά.
Για κάθε επιπλέον ώρα τηλεθέασης ημερησίως, τα παιδιά Ε΄ Δημοτικού έως και Γ' Γυμνασίου, είχαν 5% λιγότερες πιθανότητες να τρώνε λαχανικά καθημερινά και 8% μικρότερες πιθανότητες να τρώνε τουλάχιστον ένα φρούτο.
Κάθε επιπλέον ώρα μπροστά στην τηλεόραση εξηγούσε την κατανάλωση πολλών γλυκισμάτων και αναψυκτικών, ενώ υπήρχε 24% πιθανότητα να πίνουν αναψυκτικό τουλάχιστον μια φορά την ημέρα και 14% να προτιμούν τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Οι παρατηρήσεις αυτές ίσχυαν ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν η ηλικία, το φύλο, η φυλή και το οικογενειακό εισόδημα των παιδιών.