Πρόκειται για αλλεργία που οφείλεται συνήθως σε γύρεις, μύκητες, τριχώματα ζώων ή σε ακάρεα της οικιακής σκόνης και συνοδεύεται από μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα, ενώ συχνά συνυπάρχει με την επιπεφυκίτιδα. Η ανοιξιάτικη ρινίτιδα αρχίζει -ανάλογα με τη γύρη που την προκαλεί- από το τέλος Φεβρουαρίου, εξαιτίας των κυπαρισσοειδών, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, κορύφωση που οφείλεται στα φυτά του αγρού, στην ελιά και στο «περδικάκι». Γύρω στα μέσα Ιουνίου, τα συμπτώματα ελαχιστοποιούνται και σταματούν. Την ίδια περίοδο μπορούν να εκδηλώσουν συμπτώματα και τα άτομα που έχουν ευαισθητοποιηθεί στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, καθώς αυτά πολλαπλασιάζονται σε τεράστιους αριθμούς στο περιβάλλον του. Όπως αναφέρει ο αλλεργιολόγος κ. Γαλατάς, έχει υπολογιστεί ότι σε 100mg σκόνης στρώματος αντιστοιχούν περισσότερα από 3.000 ακάρεα.
Άσθμα
Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Συχνά –αλλά όχι απαραίτητα-, η εμφάνιση άσθματος μπορεί να συνδέεται με ανάλογο οικογενειακό ιστορικό. Οποιοδήποτε από τα αλλεργιογόνα που προκαλούν την αλλεργική ρινίτιδα συγκαταλέγονται στους υποψήφιους «ενόχους» των ασθματικών επεισοδίων. Παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση είναι λοιμώξεις όπως αυτές των πνευμόνων ή η ιγμορίτιδα. Το ανοιξιάτικο άσθμα, όπως και η ρινίτιδα, αρχίζει με την ανθοφορία των αλλεργιογόνων φυτών από τον Φεβρουάριο, κορυφώνεται στα μέσα της άνοιξης και ηρεμεί στο τέλος Ιουνίου.
Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής
Η συγκεκριμένη κατηγορία αλλεργίας είναι αυτή που μας «στολίζει» με ενοχλητικά εξανθήματα έπειτα από την επαφή μας με διάφορες χημικές ενώσεις, ζώα και γύρη φυτών. Συχνά, τα αλλεργικά εξανθήματα κάνουν την εμφάνισή τους όταν φοράμε κοσμήματα από χρώμιο και νικέλιο -γνωστότερα ως «faux bijous».
Κνίδωση
Αν αναρωτιέστε ποιος τύπος αλλεργίας είναι η κνίδωση, μιλάμε για αυτήν που μας προκαλεί να ξυστούμε. Χαρακτηρίζεται από δερματικές «πλάκες» στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα, ακόμη και εσωτερικά μας όργανα και φυσικά συνοδεύεται από κνησμό. Αν παρατηρήσουμε μεγάλο πρήξιμο, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε για «αγγειοοίδημα». «Γνωστά αίτια που προκαλούν κνίδωση είναι τρόφιμα, διάφορα φάρμακα όπως η πενικιλίνη και η ασπιρίνη, η άσκηση και ορισμένες λοιμώξεις, ενώ συχνά το αίτιο δεν μπορεί να καθορισθεί επακριβώς» λέει ειδικός αλλεργιολόγος, σημειώνοντας πως κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε κνίδωση που οφείλεται σε γύρεις (πεύκου, ελιάς) ή όταν ξαπλώνουμε στο γκαζόν, φέρνοντας το σώμα μας σε άμεση επαφή μαζί του.
Αλλεργία στα υμενόπτερα
Μέλισσες, σφήκες και τα υπόλοιπα έντομα της «οικογένειας» των υμενόπτερων ευθύνονται για αυτή την ανοιξιάτικη αλλεργία, καθώς πολλοί από εμάς είμαστε αλλεργικοί στο δηλητήριο του τσιμπήματός τους, το οποίο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Οι δυσάρεστοι αριθμοί λένε ότι περισσότερα άτομα πεθαίνουν από το δηλητήριο των υμενοπτέρων παρά από το δηλητήριο των φιδιών, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Τροφική αλλεργία
Αρκετές από τις τροφικές αλλεργίες, όπως ενημερώνει ο ειδικός, είναι εποχιακής φύσης, καθώς ορισμένες τροφές, όπως τα φρούτα εποχής, καταναλώνονται περισσότερο συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. Η δύσπνοια, η κνίδωση και γαστρεντερικά προβλήματα είναι οι εκδηλώσεις της συγκεκριμένης αλλεργίας. Μαζί με τις αλλεργίες στα υμενόπτερα, οι τροφικές αλλεργίες εντάσσονται στην κατηγορία της «αναφυλαξίας».