Ο Φρανσουά Ολάντ χαιρετά από το μπαλκόνι τους οπαδούς του, μία μέρα μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας.
Με τη νίκη του σοσιαλιστή Ολάντ στις εκλογές, διασπάται ο άξονας που είχε σχηματισθεί μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, το δημοσιονομικό σύμφωνο των οποίων απαιτεί βαθιές περικοπές δαπανών σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.
Οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από κεντροδεξιές πολιτικές παρατάξεις, που ενδεχομένως να είχαν εκφράσει δημοσίως στήριξη προς τον Σαρκοζί- διάκεινται θετικά στην προοπτική χαλάρωσης των χρονικών πλαισίων για την υλοποίηση των στόχων μείωσης του ελλείμματος και στην προώθηση προτάσεων όπως η έκδοση κοινών ευρωομολόγων και συντονισμένες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας.
«Τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα επιβάλλουν την ανάγκη για επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής», δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε ανακοίνωσή του έπειτα από επικοινωνία με τον κ. Ολάντ, την καγκελάριο Μέρκελ και το Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.
«Η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική είναι απαραίτητη, αλλά όχι και επαρκής προϋπόθεση για το βασικό στόχο: τη σταθερή ανάπτυξη που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και κοινωνική ισότητα... Γι' αυτό το λόγο, είναι ζωτικής σημασίας να σπεύσει η Ευρώπη στην υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Μόντι.
«Η προσωπική μου επιθυμία, όπως και εκείνη της ιταλικής κυβέρνησης, είναι να συνεργασθούμε στενά με τη Γαλλία, ιδίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο μια πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ενωση, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Εξάλλου, ο Στέφανο Φασίνα, εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (που υποστηρίζει την κυβέρνηση Μόντι), δήλωσε χθες ότι η χώρα πρέπει να αντιδράσει στη νίκη Ολάντ με άμβλυνση των μέτρων λιτότητας.
Δεν είναι πεπρωμένο
Ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, χθες, κατά την πρώτη του ομιλία, ότι η Ευρώπη κοιτάζει τη Γαλλία και ότι «η λιτότητα δεν μπορεί πλέον να είναι το πεπρωμένο». «Αυτή η αποστολή είναι στο εξής δική μου, δηλαδή το να δοθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μια διάσταση στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την ευημερία και -εν συντομία- στο μέλλον», υπογράμμισε ο νικητής των προεδρικών εκλογών.
Η «πνοή» ανάπτυξης και χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας, που υπόσχεται ο Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται να ωφελήσει και την Ισπανία. Μπορεί φαινομενικά η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να προτιμούσε τον συντηρητικό Σαρκοζί, όμως επωφελείται από την εκλογή του σοσιαλιστή Ολάντ στη γαλλική προεδρία. Ισπανός βουλευτής από το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι δήλωσε στο Reuters (επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του) ότι η εκλογή Ολάντ χαιρετίσθηκε με ανακούφιση στη Μαδρίτη.
Ο ειδικός σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ -Ζαν-Μαρκ-Ερό-, ο οποίος θεωρείται ο πιθανός πρωθυπουργός- δήλωσε χθες ότι είναι επείγον Παρίσι και Βερολίνο να ενεργήσουν, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο πρωτεύουσες πρέπει να κάνουν ένα βήμα «η μία προς την άλλη».
Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι θα καλωσορίσει τον Φρανσουά Ολάντ «με ανοικτές αγκάλες», τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες θα συνεργασθούν στενά. «Θα συνεργασθούμε καλά και εντατικά και θα συναντηθούμε πολύ σύντομα (αφότου αναλάβει στην εξουσία)», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Μπορώ να πω από την πλευρά μου ότι θα υποδεχθούμε τον Φρανσουά Ολάντ με ανοικτές αγκάλες στη Γερμανία», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Θα συνεργασθούμε για ένα σύμφωνο ανάπτυξης στην Ευρώπη», υποσχέθηκε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, χαιρετίζοντας την ιστορική νίκη Ολάντ.
Η αλλαγή φρουράς
Η μεταβίβαση εξουσίας ανάμεσα στον εκλεγμένο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον απερχόμενο Νικολά Σαρκοζί ορίσθηκε για τις 15 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.
Τέλος, ο οίκος Standard and Poor's, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η εκλογή Ολάντ δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην πιστοληπτική αξιολόγηση ή στην προοπτική της Γαλλίας, διακρίνοντας όμως 33% πιθανότητες για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας φέτος ή το 2013.
Αισιοδοξία επικρατεί στις Βρυξέλλες για εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ του νέου Γάλλου Προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, σχετικά με τα περαιτέρω βήματα, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.
Χθες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν μίλησε για ταυτόσημες θέσεις Μπαρόζο - Ολάντ για την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση των θέσεων που υποστηρίζει ο κ. Ολαντ, δηλαδή της έκδοσης ευρωομολόγων έργων και την ενίσχυση των πόρων της ΕΤΕπ
Το Βερολίνο φαίνεται διατεθειμένο να αποδεχθεί τις βασικές επιδιώξεις του κ. Ολάντ για την ανάπτυξη, αρκεί να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της διακυβερνητικής συνθήκης για τη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς επίσης και να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μπαρόζο και Ολάντ, επικοινώνησαν ήδη τηλεφωνικώς, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο, προκειμένου να συζητήσουν σε βάθος τα θέματα της ανάπτυξης.
Συγκρατημένος ο διεθνής Τύπος
Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετώπισε ο διεθνής Τύπος την εκλογή Ολάντ στη γαλλική προεδρία, αναμένοντας την τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων για επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου.
«Πιθανότατα, πολλά θα αλλάξουν στην Ευρώπη», γράφει η ιταλική «La Stampa», η οποία προειδοποιεί, σχολιάζοντας την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ: «Θα δούμε πώς θα τηρήσει την υπόσχεσή του να σπάσει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο».
«Η Γαλλία στρέφεται προς τα Αριστερά», σύμφωνα με την «Corriere della Sera», η οποία αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες ο Ολάντ-φαβορί κατόρθωσε να σπάσει την απομόνωση στην Ευρώπη». «Η Γαλλία γυρίζει σελίδα», σύμφωνα με την ιταλική «La Repubblica», ενώ για την οικονομική Il Sole 24 Ore, ο Ολάντ είναι «ένας μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης, ένας ήρεμος άνθρωπος, που θέλει να κάνει αλλαγές χωρίς ανατροπές».
Στην Ισπανία, η «El Pais» γράφει ότι «η ευρωπαϊκή Αριστερά ξαναγεννιέται αυτήν την 6η Μαΐου στη Γαλλία».
Η νίκη του Φρανσουά Ολάντ στις γαλλικές προεδρικές εκλογές αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριξε μέχρι τέλους τον Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο. «Πρόκειται για σημείο καμπής, κυρίως για την Ανγκελα Μέρκελ», γράφουν οι «Financial Times Deutschland». «Οι Γερμανοί μένουν μόνοι με το δημοσιονομικό τους σύμφωνο», γράφει η «Die Welt». Η «Suddeutsche Zeitung» ελπίζει ότι ο Ολάντ θα φανεί λογικός.
Η νίκη του Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία συνιστά μία πρόκληση για το γερμανικό όραμα για προγράμματα λιτότητας, προκειμένου να καταπολεμηθεί η κρίση στη ζώνη του ευρώ, εκτιμά ο αμερικανικός Τύπος. «Μία πρόκληση για τη λιτότητα», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον Ποστ κάνει έναν παραλληλισμό ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα, τονίζοντας πως η επιλογή των ψηφοφόρων σε αμφότερες τις χώρες αποτελεί «μία ηχηρή απόρριψη της προδιαγεγραμμένης από τους Γερμανούς συνταγής κατά της κρίσης χρέους: της επώδυνης λιτότητας».
Ξένοι ηγέτες
Με εκκλήσεις για προώθηση της ανάπτυξης συνοδεύθηκαν τα συγχαρητήρια Ευρωπαίων και ξένων πολιτικών ηγετών για την εκλογική νίκη του Φρανσουά Ολάντ, την ώρα που Κίνα και Ιαπωνία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αναμένοντας μια περίοδο αβεβαιότητας.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, θεωρεί τη νίκη Ολάντ «μεγάλη ευκαιρία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αποφάσεις όχι μόνον για πολιτικές λιτότητας, αλλά και για να εξαγάγει τα συμπεράσματά της από την οικονομική κρίση.
Συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Ολάντ απέστειλε ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο πρόεδρο της Γαλλίας είχε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για να τον συγχαρεί, ενώ τον προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίκο Νόντα, και ο κ. Ολάντ συμφώνησαν χθες να συνεργασθούν στενά στα παγκόσμια προβλήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τη Γαλλία, δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας. Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος, Β. Πούτιν συνεχάρη τον πρόεδρο Ολάντ, ενώ δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί μαζί του.
dailynews24.gr