Το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν 12 υποψήφιοι, αλλά δύο είναι οι βασικοί μονομάχοι της εκλογικής αναμέτρηση. με κεντρικό πρόσωπο τον Τόμισλαβ Νίκολιτς , προεδρικό υποψήφιο του συνασπισμού που συσπειρώνεται γύρω από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) .
Από την μία , ο απερχόμενος πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, επικεφαλής του κυβερνητικού Δημοκρατικού Κόμματος (DS), και υποψήφιος για επανεκλογή (αριστερά).
Από την άλλη, ο προεδρικός υποψήφιος του συνασπισμού που συσπειρώνεται γύρω από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), Τόμισλαβ Νίκολιτς (δεξιά).
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Τάντιτς και τον Νίκολιτς να διεκδικούν τη νίκη στήθος με στήθος, με αμφοτέρους να συγκεντρώνουν ποσοστό κοντά στο 30%.
Οι δύο πολιτικοί θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 20 Μαΐου, με τα προγνωστικά να φέρουν επικρατέστερο τον Τάντιτς.
Καμμία από τις δύο παρατάξεις δεν φαίνεται ικανή να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και οι Σοσιαλιστές του νυν υπουργού Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς πρόκειται να αναδειχθούν για ακόμη μία φορά σε ρυθμιστές των εξελίξεων, όπως συνέβη και μετά τις εκλογές του 2008.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, το κόμμα του Ντάτσιτς πρόκειται να προσφέρει ξανά στήριξη στον Τάντιτς για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.
Σε αυτές τις εκλογές, περίπου 110.000 Σέρβοι του Κοσόβου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα , σε εκλογικά τμήματα που άνοιξε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με τον φόβο εθνοτικών επεισοδίων, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του στο Κόσοβο έχουν κινητοποιηθεί για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού.
Από το 1990 διεξήχθησαν προεδρικές εκλογές εννέα φορές και τέσσερις εκλογικές μάχες ήταν ανεπιτυχείς. Οι Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Μπόρις Τάντιτς ολοκλήρωσαν δύο προεδρικές θητείες και ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς μία προεδρική θητεία.