Αυτό προβλέπεται σε χθεσινή απόφασή του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σύμφωνα με την οποία ανατίθεται στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης η υλοποίηση του έργου: «Εντοπισμός κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για την άρση τους».
Απώτερος στόχος με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της αγοράς και του εντοπισμού των στρεβλώσεων, να υπάρξει μέχρι το τέλος του έτους ένας οδηγός προτάσεων και επανασχεδιασμού/κατάργησης κανονισμών/θεσμικού πλαισίου προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει “τρέξει” ο ΟΟΣΑ σε χώρες όπως η Αυστραλία και το Μεξικό.
Το project που έχει αναλάβει ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνει τα εξής:
1. Συλλογή και κατανόηση σχετικού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου (1-2 μήνες μετά την έναρξη του έργου) :
• Εξέταση θεσμικού πλαισίου που δυνητικά επηρεάζει τον ανταγωνισμό
• Συνολική αποτύπωση της κατάστασης του ανταγωνισμού
2. Αρχική ποιοτική ανάλυση του αποτυπωμένου σχετικού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την ανίχνευση σημείων που ενδεχομένως δημιουργούν εμπόδια ανταγωνιστικότητας (3-4 μήνες μετά την έναρξη του έργου):
• Αναγνώριση σημείων που αφορούν έμμεσα ή άμεσα την ανταγωνιστικότητα
• Επιλογή σημείων που χρήζουν περαιτέρω εις βάθος ανάλυση
3. Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των αναγνωρισθέντων σημείων του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου που δημιουργούν εμπόδια ανταγωνιστικότητας (4-5 μήνες μετά την έναρξη του έργου):
• Αξιολόγηση των προβλημάτων που δημιουργούν στην ανταγωνιστικότητα (όπως π.χ. δημιουργία δυσκολιών εισόδου στην αγορά – entry barriers) και σχετική τεκμηρίωση
• Ποσοτική εκτίμηση, όπου είναι δυνατό, του οφέλους από την απομάκρυνση των εν λόγω αναγνωρισθέντων σημείων από το θεσμικό πλαίσιο
• Δημιουργία αναφορών με την ποσοτικοποίηση των προβλημάτων που δημιουργούν τα σχετικά αναγνωρισθέντα σημείων του θεσμικού πλαισίου
• Αποτύπωση και αξιολόγηση του σκεπτικού ύπαρξης του εν λόγω σημείων και σύνταξη εναλλακτικών προτάσεων
4. Διατύπωση συστάσεων - προτάσεων επανασχεδιασμού/κατάργησης (μέρους) κανονισμών/θεσμικού πλαισίου (6- 7 μήνες μετά την έναρξη του έργου):
• Αξιολόγηση των εναλλακτικών προτάσεων λαμβάνοντας υπόψη το σκεπτικό του υφιστάμενου κανονισμού/θεσμικού πλαισίου
• Σύνταξη εναλλακτικών λύσεων για τις αντι-ανταγωνιστικές ρυθμίσεις
• Παρουσίαση των συστάσεων - προτάσεων
5. Δημοσίευση τελικών κειμένων και περαιτέρω υποστήριξη (7-10 μήνες μετά την έναρξη του έργου):
• Παρουσίαση της τελικής έκθεσης
• Παροχή βοήθειας στην ερμηνεία σχετικών προτάσεων και απλοποιημένου θεσμικού πλαισίου με στόχο την προετοιμασία για την έκδοση βοηθητικών εγκυκλίων και οδηγιών
• Παροχή καθοδήγησης και τεχνογνωσίας στους φορείς που θα κληθούν να εφαρμόσουν την ίδια μεθοδολογία σε άλλους τομείς της οικονομίας
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη χθεσινή απόφαση του ΥΠΑΝ η ολοκλήρωση της ανάλυσης και παρουσίαση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί σε 6 έως 7 μήνες, δηλαδή περί τα τέλη του έτους με τη συνολική διάρκεια του έργου να εκτιμάται στους 10 μήνες. Και αυτό γιατί η ομάδα έργου του ΟΟΣΑ θα συνεχίσει να συνδράμει τις ελληνικές αρχές για 3 με 4 μήνες ακόμα, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εκθέσεις, να βοηθήσει με την ερμηνεία των συστάσεων και να παρέχει καθοδήγηση στους φορείς που θα κληθούν να εφαρμόσουν την ίδια μεθοδολογία σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Σε ότι αφορά στην αμοιβή του ΟΟΣΑ αυτή ανέρχεται στα 936.468 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου φόρου ή κράτησης.
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ ), και ο προϋπολογισμός θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Για την ιστορία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι λίγους μήνες πριν στελέχη του εν λόγω υπουργείου ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ΟΟΣΑ για το συγκεκριμένο έργο είχαν “παγώσει” καθώς η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι το αρχικό κόστος των 600.000 ευρώ, το οποίο μετά από παρέμβαση της Task Force είχε μειωθεί στα 550.000 ευρώ, ήταν ιδιαίτερα υψηλό.
euro2day.gr