η κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαίου 2012, όπως έγινε γνωστό σε συνεδρίαση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Λουκά Παπαδήμου, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας έκανε γνωστό ότι κατά τη συνεδρίαση εξετάσθηκαν, πρώτον, η αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών των υπουργείων και των Νομικών Προσώπων που είναι σε εξέλιξη και, δεύτερο, η δημιουργία μονάδας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
«Είμαστε συνεπείς στους στόχους μας. Έχουμε πλήρεις φακέλους που παραδίδουμε στη νέα Κυβέρνηση για τη συνέχιση αυτού του τόσο σημαντικού έργου», είπε ο κ. Ρέππας. «Αποτελεί ανάγκη η βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, η εδραίωση της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας».
Στην εισήγησή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε γνωστό ότι σε όλους τους άξονες της διοικητικής μεταρρύθμισης, εκπονούνται εργασίες, κατά το πλείστον από δημοσίους υπαλλήλους, στελέχοι της δημόσιας διοίκησης, με μηδενικό κόστος για το δημόσιο.
«Η προσπάθεια αυτή επικουρείται από την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα'', τόνισε, "καθώς και τους Γάλλους εμπειρογνώμονες. Στόχος είναι να υπάρξει μία δημόσια διοίκηση ικανή να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας, με επιχειρηματική οργάνωση και βέλτιστο κόστος».
Όσον αφορά στη μόνιμη δομή του Διυπουργικού Συντονισμού, έχει ήδη εκπονηθεί αναλυτική μελέτη, δηλαδή μία μόνιμη δομή συντονισμού του κυβερνητικού έργου, στα πρότυπα των κέντρων συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής που λειτουργούν στα περισσότερα κράτη μέλη, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί και στην άμεση μνημονιακή υποχρέωση.
«Αποτελεί κοινό τόπο η ανάγκη εξοικονόμησης δαπανών από την κατά το δυνατόν μείωση του λειτουργικού κόστους», τόνισε ο κ. Ρέππας. «Αποτελεί επίσης κοινό τόπο η ανάγκη βέλτιστης οργάνωσης της διοίκησης και επαναφοράς της ιεραρχικής πυραμίδας».
Για το σκοπό αυτό, εκπονήθηκαν ήδη τα κριτήρια και η μεθοδολογία για την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και των Νομικών Προσώπων που εποπτεύονται από αυτά.
Εντός των ημερών, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των δομών του υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, καθώς και των ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από τα δύο αυτά υπουργεία. Τα σενάρια μεταρρύθμισης που θα κατατεθούν από την Ομάδα Αξιολόγησης θα τεθούν υπόψη της Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.
Σχετικά με την αξιολόγηση του προσωπικού, εκπονήθηκε ήδη αρχικό σχέδιο αξιολόγησης κριτήριων και μεθοδολογίας αξιολόγησης από το ΑΣΕΠ των υπαλλήλων των φορέων του δημοσίου τομέα. Στόχος είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για τη βέλτιστη κατανομή του στις υπηρεσίες.
«Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί μία διαρθρωτική αλλαγή, βάση και προϋπόθεση των λοιπών διαρθρωτικών αλλαγών», κατέληξε ο υπουργός Διοικητικής Μαστρρύθμισης. «Η καλύτερη οργάνωση του κράτους και η επιχειρησιακή λειτουργία του είναι το θεμέλιο της λειτουργίας του Δημοσίου τομέα, ο οποίος καλείται να ανταπεξέλθει σε έναν δύσκολο ρόλο, ειδικά στην παρούσα περίοδο που ζει η χώρα».
lamiareport.gr