Στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, αναπτύσσουν ένα λογισμικό για κινητά τηλέφωνα που θα εντοπίζει τον καρκίνο στο στόμα στο αρχικό του στάδιο. Στο κινητό θα προσαρμόζεται μια μικρή συσκευή που ο άνθρωπος θα...δαγκώνει. Μέσω αυτής της συσκευής και με τη βοήθεια μιας κάμερας, το λογισμικό θα λαμβάνει μια πανοραμική απεικόνιση της στοματικής κοιλότητας.
Ένα μπλε φως φθορισμού θα σαρώνει το στόμα και θα εντοπίζει τις κακοήθεις αλλοιώσεις του καρκίνου, σε κάθε σημείο της στοματικής κοιλότητας. Στη συνέχεια οι εικόνες που θα έχει καταγράψει το λογισμικό και οι οποίες θα είναι υψηλότατης ευκρίνειας θα αποστέλλονται με bluetuth ή mms στον γιατρό που θα τις εξετάζει και θα κάνει τη διάγνωση.
Η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της συσκευής ήταν η επίσκεψη 2 φοιτητών (ενός του τμήματος βιοτεχνολογίας και ενός της Ιατρικής σχολής του νοσοκομείου του Στάνφορντ) στην Ινδία. Εκεί σε ένα απομακρυσμένο νοσοκομείο διαπίστωσαν ότι πολλοί άνθρωποι αργοπέθαιναν στα κρεβάτια με υψηλά ποσοστά καρκίνου του στόματος και οι γιατροί δεν είχαν τα μέσα ούτε καν να κάνουνε διάγνωση. Όταν οι φοιτητές επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να δημιουργήσουν για να ανακουφιστούν όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσης διάγνωσης. Για παράδειγμα βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
Το λογισμικό του κινητού θα διατεθεί σύντομα στην αγορά και όπως τονίζουν οι ειδιοί το κόστος του θα είναι ελάχιστο και ο καθένας θα μπορεί να το προσαρμόσει στο κινητό του τηλέφωνο.