σχέδιό της για δημιουργία συστημάτων "αποκεντρωμένης" χρήσης φυσικού αερίου.
Πρόκειται για αυτόνομα δίκτυα πόλεων που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τα υπάρχοντα.
Τα δίκτυα αυτά θα τροφοδοτούνται από εγκαταστάσεις όπου θα βρίσκεται αποθηκευμένο φυσικό αέριο σε μορφή υγρή (LNG) ή συμπιεσμένη (CNG). Ήδη η ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση 32 περιοχών της χώρας από άποψη δυνατοτήτων αγοράς, προκειμένου να επιλεγεί η προτιμητέα τεχνολογία τροφοδοσίας.
Τα πλεονεκτήματα των συστημάτων αποκεντρωμένης χρήσης φυσικού αερίου, εστιάζονται στο ότι παρέχουν τη δυνατότητα εφοδιασμού απομακρυσμένων και μικρών αγορών, χωρίς τη δέσμευση και το ρίσκο που δημιουργούν οι μεγάλες επενδύσεις. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία υγροποιημένου και συμπιεσμένου αερίου επιτρέπουν επιπλέον να διατηρείται το κόστος της επένδυσης χαμηλό, ενώ δημιουργούνται και συνθήκες για ανάπτυξη του ανταγωνισμού.
Μεταξύ των περιοχών που εξετάζει η ΔΕΠΑ, βρίσκεται και η ΣΑΜΟΣ, ενώ περιλαμβάνονται τα νησιωτικά συμπλέγματα Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, αλλά και η γειτονική Λέσβος.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που προσφέρουν τα συστήματα αποκεντρωμένης χρήσης, είναι ότι καταλήγουν τελικά στη σύνδεσή τους με τα κεντρικά δίκτυα, αφού όμως προηγουμένως επιτευχθεί ένας κρίσιμος όγκος κατανάλωσης, ο οποίος θα δικαιολογεί την επένδυση για τη διασύνδεση. Η μεταφορά του αερίου στους αποθηκευτικούς χώρους των δικτύων θα γίνεται κατά προτίμηση με μικρά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, εφ΄όσον επιλεγεί το συμπιεσμένο αέριο, με ειδικά οχήματα.
Τέλος σε ό,τι αφορά στην αεριοκίνηση, δηλαδή τη χρήση φυσικού αερίου για κίνηση των οχημάτων, η ΔΕΠΑ βρίσκεται στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την πολιτική μάρκετινγκ που θα ακολουθήσει. Τα πρώτα 6 πρατήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και κατά μήκος της Εθνικής Οδού, θα είναι έτοιμα το 2012.