περιρρέουσα ατμόσφαιρα παγώματος και καθήλωσης των πάντων...
Τι είναι αυτό;;; Μα φυσικά, η αντιμεταλλευτική υστερία των «πουριτανών του περιβάλλοντος»... σε συνδυασμό με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, που κάποιοι θέλουν να τις εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο.
Μαθαίνουμε μέσα από το chat forum του ΑΠΘ, το dialogos-dep, πως μέλη του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ιδρύματος με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο του κ. Κωσταντίνο Κατσιφαράκη, τον λέκτορα κ. Γιώργο Τριανταφυλλίδη, που είναι γνωστός πλέον κυρίως για τις πολιτικές του προτεραιότητες και όχι για τις επιστημονικές(δείτε εδώ), θέλουν να διοργανώσουν ημερίδα με θέμα το Χρυσό της Χαλκιδικής βάζοντας σαν «ασπίδα», έξωθεν καλής μαρτυρίας, την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής σχολής.
Οι διοργανωτές κάνουν τα πάντα για να γίνει το ταχύτερο δυνατό η συγκεκριμένη ημερίδα (στις 24 Μαΐου), κάτι που προκαλεί ήδη αντιδράσεις στους κύκλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, αφενός γιατί η 24η Μαΐου, που έχουν δώσει ως ημερομηνία της εκδήλωσης, είναι πολύ κοντά μας και είναι απορίας άξιο πως θα οργανωθεί καλά... και αφετέρου γιατί βρισκόμαστε μέσα σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που δημιουργεί και ανάλογους συνειρμούς για τις πραγματικές επιδιώξεις και το φαρισαϊσμό των διοργανωτών και των μελών του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ...
Λέμε για φαρισαϊσμό καθώς είναι γνωστό πως πάρθηκε η αρνητική γνωμοδότηση τους. Για όσους δε θυμούνται θα υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα, που καλό είναι να μην τα ξεχνούμε ποτέ... Ο κ. Κώστας Κατσιφαράκης διορίστηκε από τη σύγκλητο στις 26/12/2010 πρόεδρος και συντονιστής της συμβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος. Ένα μήνα μετά (31/01/2011) πήρε μέρος σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, κατά της μεταλλευτικής επένδυσης, όπου εξέφρασε δημοσίως την αρνητική του θέση εναντίον της!
Στις 12/03/2011, μέσα σε λιγότερο από ενάμισι μήνα δηλαδή, είχαμε την περίφημη γνωμοδότηση, για την οποία μάθαμε, όχι μέσα από κάποιο επίσημο φορέα του πανεπιστημίου, αλλά και πάλι από το antigoldgreece.wordpress.com…! (τυχαίο;) Μια ημέρα μετά οι αυτόκλητοι σωτήρες του τόπου μας είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ιερισσό, όπου η συγκεκριμένη γνωμοδότηση έγινε φειγ-βολάν από τα χείλη των «αγνών μαχητών»…
Πέραν του κ. Κατσιφαράκη, υπάρχουν και άλλα μέλη της επιτροπής,τα οποία πρωταγωνίστησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε αντιμεταλλευτικές ημερίδες. Μάλιστα ένας εξ αυτών, ενώ δεν έχει καν δικαίωμα συμμετοχής στην επιτροπή, καθώς δεν έχει εκλεγεί ούτε τακτικό, ούτε αναπληρωματικό μέλος της και πήρε μέρος στην ηλεκτρονική ψηφοφορία(!), που έγινε ανήμερα την Καθαρά Δεύτερα, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση της ισχνής πλειοψηφίας κατά της επένδυσης (22 – 19).
Κατά τη γνώμη μας, αυτή η ημερίδα πρέπει να γίνει. Όχι όμως στο γόνατο και χωρίς τους υπόγειους τακτικισμούς, που εφαρμόζει πάγια και αδιάκριτα η πλευρά των «πουριτανών του περιβάλλοντος».
Μάλιστα δύο μέρες νωρίτερα (στις 22 Μαϊου) το ΑΠΘ σε ανοικτή εκδήλωση θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Φιλανδίας με προσκεκλημένους καθηγητές από τη Σκανδιναβική χώρα.
Γιατί δεν κάνουν κάτι αντίστοιχο και για την ημερίδα, που θέλουν να διοργανώσουν για το Χρυσό της Βορείου Ελλάδας; Η Φιλανδία που είναι πρότυπο για τις εκπαιδευτικές τις δομές, γιατί να μην είναι πρότυπο για εμάς και για τις μεταλλευτικές τις δομές ; Γιατί δηλαδή πχ. να μην κληθούν ειδικοί της εταιρείας Outotec της Φιλανδίας, η οποία ανακάλυψε τη μέθοδος του flash smelting (ακαριαίας τήξης), που θα εφαρμοστεί και στη Χαλκιδική, αλλά τόσο πολύ «φοβίζει» τους αντιδρώντες στην επένδυση;
Αν θέλει το πανεπιστήμιο και η συμβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος να υπερασπιστούν τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στις θέσεις και τις δράσεις τους, ας καλέσουν σε αυτή την ημερίδα ειδικούς από τη Φιλανδία, τη στιγμή που έχουν ανοίξει διαύλους επιστημονικής επικοινωνίας για ζητήματα παιδείας.
Γιατί η ευλογία που έχει αυτή χώρα, χάρη στην ύπαρξη των πλούσιων μεταλλευτικών της κοιτασμάτων, τείνει να εξελιχθεί σε κατάρα, εξαιτίας των μικροκομματικών συμφερόντων, που έχουν εδραιωθεί και καθορίζουν τις απόψεις και τις θέσεις της επιστημονικής κοινότητας. Ήρθε η ώρα μέσα στα τόσα που αλλάζουν στην Ελλάδα, να αλλάξει και αυτό...
politesaristoteli.blogspot.com