συνολικά περίπου 500 διευθυντές και υποδιευθυντές των ΔΟΥ, τα «συμβόλαια αποδοτικότητος» –όπως αυτά ονομάζονται. Αν αρνηθούν, θα «πάρουν πόδι» από το πόστο τους και «θα βαράνε σφραγίδες» σε κάποια υπηρεσία-"ψυγείο", έστω και αν περιμέναν δεκαετίες για να φτάσουν στην θέση που κατέχουν σήμερα.
Αν και τα «συμβόλαια αποδοτικότητος» αποτελούν μνημονιακή απαίτηση που πρέπει να τα τα βρει έτοιμα η Τρόικα έως τον Ιούνιο, οι έφοροι γνωρίζουν καλά πως, σε συνθήκες μεγάλης κρίσης, ουσιαστικά υπογράφουν την ίδια την καταδίκη τους! Με την υπογραφή τους, οι έφοροι των 35 «μεγάλων» ΔΟΥ της χώρας δεσμεύονται πως θα εισπράξουν στους επόμενους 7 μήνες, σχεδόν όσα δεν εισέπραξαν σε ολόκληρη την τελευταία τριετία!
Θέλοντας και μη, για να μη χάσουν τη θέση τους, επιτελικά στελέχη του υπουργείου ταξίδεψαν μέχρι και στον Έβρο, για να πείσουν τους διευθυντές και υποδιευθυντές των ΔΟΥ να υπογράψουν το ατομικό «συμβόλαιο αποδοτικότητος» που τους επέβαλε το υπουργείο (και το Μνημόνιο), παρά τις αντιρρήσεις που πολλοί εξ αυτών εκφράσανε ακόμα και κατά πρόσωπο προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.
Ξέρουν και οι ίδιοι οι ιδθύνοντες του υπουργείου πως στα συμβόλαια αυτά βάζουν εξωπραγματικούς στόχους, για αύξηση έως 300% στα έσοδα. Υπογράφοντας για την επίτευξη στόχων που «δεν πιάνονται», οι έφοροι υπογράφουν και την υπηρεσιακή τους «καταδίκη» –αφού θα κρίνονται ανά τρίμηνο και θα αντικαθίστανται αν πέσουν έξω!
«Μας ζητούν να εισπράξουμε τα τριπλά ή τετραπλά από όσα εισέπραξε το 2011 η κάθε ΔΟΥ. Με τι προσωπικό όλα αυτά; Σε πολλές εφορίες της Αθήνας, από τους 50 υπαλλήλους της οι 7-8 είναι καθαρίστριες που τις έχουμε βάλει στα γκισέ να εξυπηρετούν τον κόσμο. Άλλοι 5-10 είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή χωρίς εμπειρία και με "πτυχία-μαϊμού". Μας ζητάνε να "ξεκολλήσουν" παλιές υποθέσεις και αναθέτουμε σε δέκα υπαλλήλους να τις τρέξουν. Με ποιους ελεγκτές θα κάνουμε ελέγχους στην αγορά; Κλείσανε τα ελεγκτικά κέντρα και όλοι οι ελεγκτές πήγαν στην ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων. Με ύφεση επισήμως στο 7% και με επιχειρήσεις που κλείνουν αντί να ανοίγουν, πιεζόμαστε να εισπράξουμε από λιγότερους, περισσότερους φόρους. Αυτά είναι τρελά πράγματα» λένε σε συζητήσεις τους οι ίδιοι οι έφοροι.
Στελέχη των ΔΟΥ που ξέρουν τα προβλήματα, ζητούν να υπογράψουν «με επιφύλαξη», αλλά η απάντηση τίθεται διλημματικά: "ή δέχεσαι και το υπογράφεις «ως έχει», ή πας σπίτι σου".
«Στην πραγματικότητα, η πολιτική ηγεσία βρήκε ένα κόλπο για να μην πάρει άλλα εισπρακτικά μέτρα: φορτώνει την αποτυχία της στους εφοριακούς και αντί για νέα μέτρα, με το συμβόλαιο που υπογράφουν, οι εφοριακοί πιέζονται καθημερινά πλέον να εξασφαλίσουν πάση θυσία οι ίδιοι τρόπους για να αυξηθούν τα έσοδα για τα οποία δεσμεύονται».
«Εγώ πρέπει να πιάσω τους στόχους και να γράφω παραβάσεις, ακόμα και αν δεν είναι παραβάσεις» λέει προϊστάμενος ελεγκτικού συνεργείου που δεσμεύεται από το «συμβόλαιο αίματος» που υπέγραψε η εφορία του. «Αν θα αδικώ κάποιους, ας προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια και ίσως δικαιωθούν. Εγώ όμως, ακόμα και αν ελέγχω κάθε ημέρα "εκκλησίες", δεν μπορώ πλέον να επιστρέψω στο γραφείο με άδεια χέρια».