tromaktiko: ΑΣΚ-ΟΤΑ: Το ανθυγιεινό επίδομα να δοθεί αναδρομικά σε όλους που το δικαιούνται

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΑΣΚ-ΟΤΑ: Το ανθυγιεινό επίδομα να δοθεί αναδρομικά σε όλους που το δικαιούνται



Όπως είναι γνωστό από 1η Μαΐου 2012 μπήκε σε εφαρμογή η διάταξη του μισθολογίου–φτωχολογίου, για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Από το επίδομα αποκλείονται πολλές ειδικότητες εργαζομένων, που από τη φύση της εργασίας τους είναι ανθυγιεινές και επικίνδυνες, ενώ αυτό δίνεται έξι μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου ΧΩΡΙΣ αναδρομική ισχύ. Δεν λαμβάνεται δηλαδή υπόψη ότι οι εργαζόμενοι ποτέ δεν σταμάτησαν να απασχολούνται στις ίδιες ανθυγιεινές εργασίες, ενώ για όλο αυτό το διάστημα κρατούνταν κανονικά οι ασφαλιστικές τους εισφορές!

Στο πλαίσιο των μνημονιακών - νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκεί η συγκυβέρνηση, αφαιρέθηκαν αυθαίρετα 900€, παραπάνω δηλαδή από ένα μισθό, από το εργατοτεχνικό προσωπικό, το οποίο είναι αυτό που έχει πληγεί περισσότερο από την εφαρμογή του ενιαίου «φτωχολογίου».

Η Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α. διαφώνησε τόσο για το ύψος του ποσού όσο και για τον τρόπο που καταβάλετε – θα έπρεπε να ήταν ενσωματωμένο στους βασικούς μισθούς – ενώ είχε προτείνει απ’ την αρχή την:

-Επέκτασή του σ’ όλες τις κατηγορίες του εργατοτεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, στο προσωπικό που εργάζεται εκτός γραφείων πχ δημοτική αστυνομία, καθώς και στο προσωπικό ανεξάρτητα ειδικοτήτων, που εργάζεται στους Χ.Υ.Τ.Α. - Χ.Υ.Τ.Υ., στους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), στους βιολογικούς καθαρισμούς, στις μονάδες αφαλάτωσης και σ’ όλες τις άλλες ειδικότητες που εργάζονται σε συνεργεία συντήρησης και στάθμευσης των οχημάτων καθαριότητας.

Για τον λόγο αυτόν δεν συμφωνήσαμε με την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την καταβολή του επιδόματος σ’ όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και στους διοικητικούς γενικά, απόφαση που ήταν καιροσκοπική και που αξιοποιήθηκε ανάλογα από την κυβέρνηση για την αυθαίρετη απόφαση της, με την οποία περιορίστηκαν οι ειδικότητες στις οποίες τελικά καταβάλλεται.

Η Α.Σ.Κ-Ο.Τ.Α. παλεύει για:

-Την τροποποίηση της σχετικής διάταξης, την αύξηση του ύψους του ποσού του επιδόματος και την ένταξή του στις βασικές αποδοχές των εργαζομένων, για να είναι για όλους συντάξιμο.

-Την αναδρομική καταβολή του από τον Νοέμβριο του 2011, σ’ όλες τις παραπάνω κατηγορίες που αναφέρονται, με πιο αυξημένο στις εργασίες που σχετίζονται με την καθαριότητα και τους Χ.Υ.Τ.Α, ως αυξημένης ανθυγιεινότητας και επικινδυνότητας χώροι.

-Την ανάληψη συντονισμένης δράσης από τα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με στόχο την κατάργηση του μισθολογίου της πείνας και την αντικατάστασή του με ένα άλλο που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων με βάσει τις σύγχρονες ανάγκες τους και

-Την επαναφορά τις δυνατότητας της διαπραγμάτευσης των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων και της υπογραφής Σ.Σ.Ε.

Δυστυχώς η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, την οποία απασχολούσε τότε, μόνο η δρομολόγηση μεθοδεύσεων για την επίτευξη πάση θυσία του έλεγχου των συσχετισμών δυνάμεων στο συνέδριο δεν έκανε τίποτα για να αντιδράσει τουλάχιστον στην αδικία της μη αναδρομικής καταβολής του επιδόματος και στον αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων από αυτό.

Ούτε τώρα όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κάνουν κάτι ουσιαστικό, γιατί σήμερα, μεταξύ των άλλων έχουμε μια διοίκηση που είναι προϊόν πραξικοπηματικών ενεργειών και νοθείας, δεν εκφράζει τις πραγματικές διαθέσεις των εργαζομένων και δεν είναι αντιπροσωπευτική, αφού αποκλείστηκαν πολλά σωματεία, οδηγώντας έτσι και στην προσχεδιασμένη ή όχι αποχώρηση της Δ.Α.Σ.(ΠΑΜΕ).

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας για να αποκατασταθούν άμεσα τουλάχιστον οι αδικίες που επιφέρει η απόφαση καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Καλούμε τέλος να αγωνιστούν για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της αντιπροσωπευτικότητας της Ομοσπονδίας για να μπει φρένο στην οργανωτική διάσπαση του κλάδου, που θα αποβεί καταστροφική για το σύνολο των εργαζομένων, ειδικά τώρα στις πολύ δύσκολες ημέρες που περνάμε.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!