Σχετικές πληροφορίες δίνει η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι καταφατική και έχει τη βάση της τόσο στην καλοκαιρία που παρατηρείται, όσο και στις διάφορες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν αυτήν την εποχή.Τις εποχές αυτές λόγω του ότι η διάρκεια της μέρας επιμηκύνεται, μας επιτρέπεται να περπατάμε και να κινούμαστε περισσότερο. Η υπερκινητικότητα λόγω μεγαλύτερης διάρκειας της ημέρας, αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων και τη μεταβολική δραστηριότητα. Συνεπώς, μπορεί να τρώμε το ίδιο με το χειμώνα, αλλά αυτό το οποίο καίμε είναι πολύ περισσότερο.
Το καλοκαίρι η καταναλωθείσα ποσότητα του φαγητού μειώνεται, μιας και η όρεξή μας είναι μικρότερη. Όλη αυτή η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς ενισχύεται και από τη βελτίωση της διάθεσης μας για ταξίδια και εκδρομές, που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας και κατεπέκταση στην αύξηση των καύσεων μας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η μειωμένη όρεξη τις παραπάνω εποχές και η βελτίωση της διάθεσης μας δεν έχουν μόνο θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά πρόκειται για δύο συνισταμένες συνεργασίας αισθήσεων, σώματος και πνεύματος, που σε διέγερση προκαλούν τη συμμετοχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, η ευδιαθεσία η οποία προκαλείται σε σημαντικό βαθμό από την καλοκαιρία συμβάλλει στην αυξημένη έκκριση κατεχολαμινών, με κύριους αντιπροσώπους την αδρεναλίνη και τη νορ-αδρεναλίνη. Οι δύο βασικές ορμόνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι ισχυροί ανορεξιογόνοι θερμογενετικοί και λιπολυτικοί παράγοντες, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην απώλεια βάρους, τόσο στο επίπεδο του περιορισμού της όρεξης όσο και σε αυξημένη καύση θερμίδων, αλλά και σε απευθείας διάσπαση του λίπους. Aν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις ομολογουμένως αυξημένες θερμίδες που καταναλώνουμε κατά τη φυσική δραστηριότητα στη διάρκεια μίας υπέροχης ημέρας, τότε καταλαβαίνουμε πόσο θετικά μπορεί να επιδρά η καλοκαιρία στο σωματικό μας βάρος!
Έτσι, αυτό το οποίο μας μένει προκειμένου να μειώσουμε ή/και να σταθεροποιήσουμε το σωματικό μας βάρος, σε καλά για την υγεία μας επίπεδα, είναι να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής.
Η εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων, και ειδικότερα του πρωινού, ανεφοδιάζουν συνεχώς με ενέργεια τον οργανισμό. Επιπλέον, κάθε γεύμα θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά, έτσι ώστε να προλαβαίνει να επέρχεται το αίσθημα του κορεσμού και να αποφεύγονται με αυτόν τον τρόπο τα τσιμπολογήματα.
Η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (κρέατα, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, αμυλούχα) σε σωστή ποσότητα και συχνότητα, εφοδιάζουν τον οργανισμό με όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά.
Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ και κυρίως πριν το ύπνο καλό είναι να αποφεύγεται, μιας και η καύση των τροφών γίνεται με πολύ μικρότερο ρυθμό, ενώ η αποθήκευση λίπους είναι πιο έντονη.
Για τη μείωση ή διατήρηση του σωματικού βάρους καλό είναι να μειωθεί η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη (τηγανητά φαγητά , κέικ, σοκολάτες, μαρμελάδες, πάστες πίτες, μαγιονέζες, κρέμες, ντρέσινγκ, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά σε λίπος).
Μη χρησιμοποιείτε βούτυρο ή μαργαρίνες, αλλά προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Μειώστε την κατανάλωση των πλήρη σε λίπος γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και προτιμάτε όσα είναι αποβουτυρωμένα και χαμηλά σε λιπαρά.
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και δίνουν το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, μειώνοντας έτσι την όρεξη. Έτσι, προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης και τα μαύρα μακαρόνια και ρύζι, τρώτε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), μαγειρεμένα με λίγο λάδι και καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Η απώλεια και η σταθεροποίηση του σωματικού βάρους επιτυγχάνεται με την περιορισμένη κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ και αντίθετα η αυξημένη κατανάλωση νερού βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και προσφέρει ευεξία.