Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει πρόθυμος να συνδράμει όσο μπορεί, στην επιτυχή έκβαση των προσπαθειών για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασία, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκλογές που, και στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα έχουν εξαιρετικά επιζήμιες συνέπειες για τη χώρα.
Αυτή η τακτική υπηρετείται με το να… προσπεράσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη διερευνητική εντολή που θα του δοθεί, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες, και να προκληθεί σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Σε αυτήν ακριβώς τη διαδικασία στρέφονται οι ελπίδες όλων, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Και να αποφευχθούν οι νέες εκλογές.