tromaktiko: Όταν ο Δανειστής γίνεται Δυνάστης

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Όταν ο Δανειστής γίνεται Δυνάστης



Γράφει ο Θεμιστοκλής Λαζαρίδης
Τις τελευταίες ημέρες παίζεται ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου. Στο έργο που παίζεται υπάρχουν πολλές πράξεις. Η πρώτη πράξη είναι αυτή της έλλειψης ρευστότητας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εκταμιεύει τα ποσά (1 περίπου δις. €) και απειλεί ότι δεν θα εκταμιεύσει και τα υπόλοιπα εάν ο ελληνικός λαός δεν πάρει «υπεύθυνη» στάση. Η «κα» Λαγκάρντ δηλώνει ότι δεν μας λυπάται και ότι πιστεύει ο κος Ολαντ δεν θα τηρήσει το πρόγραμμά του [μάλλον είχε δίκιο ο κος Τσίπρας όταν του είπε να μην γίνει Ολαντρέου. Λέτε να ήξερε κάτι; Αλήθεια δεν είδα κανέναν να αντιδρά όταν ο κος Σαρκοζί είπε δημοσίως μ… τον κο Παπανδρέου (σχόλιου του δημοσιογράφου κου Βαξεβάνη)]. Από την άλλη η «υπεύθυνη» κυβέρνηση δίνει παρατάσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις και δεν προβαίνει στην είσπραξη των φόρων, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι τα ταμιακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ο εκβιασμός, συγκεκαλυμμένος και μη, είναι σαφής και λειτουργεί περισσότερο στο συναισθηματικό επίπεδο. Προσπαθούν να φοβίσουν τον ελληνικό λαό για να ψηφίσει «υπεύθυνα». Το ερώτημα που θέτουν είναι «Που θα βρεθούν τα χρήματα για τους μισθούς και τις συντάξεις;». Το έχουν απαντήσει οι ίδιοι το ερώτημα που θέτουν όταν έχουν υπογράψει ότι θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις κατά 20-30% περαιτέρω. Κανείς δεν μιλά για αυτά που προβλέπει το μνημόνιο για το επόμενο διάστημα. Θυμίζει λίγο τον τρόπο που σκοτώνει ο πύθωνας. Με κάθε ανάσα που παίρνει το θύμα σφίγγει ακόμα περισσότερο. Έτσι με κάθε δόση του μνημονίου και με κάθε «διαπραγμάτευση» από το κλαμπ των «υπευθύνων» σφίγγεται ακόμα περισσότερο η θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού.

Η δεύτερη πράξη είναι αυτή της τήρησης των όρων του μνημονίου. Από τις 6 Μαϊου και μετά όλες οι πολιτικές παρατάξεις (ναι ακόμα και αυτές που υπέγραψαν φαρδιά πλατιά τα μηνμόνια και μας έλεγαν ότι είναι ευτυχία) διαλαλούν με όλη την δύναμη της φωνής τους ότι το μηνμόνιο είναι κακό και προβληματικό. Τελικά η επιφώτιση δεν θέλει πολύ χρόνο. Μία ημέρα φτάνει και όλοι οι «επιστήμονες» αντιλαμβάνονται ότι παραπλανήθηκαν ή σφαγιάστηκαν για την Ελλάδα. Αλήθεια ποιος τηρεί τους όρους του μνημονίου. Μήπως τους τηρεί η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το EFSF, οι τράπεζες; Οι ευρωπαίοι «εταίροι» μας είναι οι πρώτοι (και θέλουν να μείνουν οι μοναδικοί) που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Κάθε τρίμηνο επιβάλλουν νέους όρους που τροποποιούν τους προηγούμενους. Κάθε τρίμηνο παραβιάζουν τις συνθήκες κατά το δοκούν και πιέζουν για την συμμόρφωση των ελλήνων.

Η Τρίτη πράξη είναι αυτή του «υπεύθυνου» ευρωπαίου εταίρου που δείχνει «αλληλεγγύη» στο τεμπέλη, πονηρό έλληνα. Για αυτή την πράξη απλά θα κάνω μία παραπομπή στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg και αναδημοσιεύτηκε στην Καθημερινή (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_26/05/2012_483535) . Οι επισκέψεις «υπεύθυνων» ευρωπαίων, όπως ο κος Σούλτς (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) που ήρθε και κούνησε το δάκτυλο σε όλους και όσους σκέφτονται έστω και να αμισβητήσουν την λογική της δύναμη των βορείων. Η λογική της δύναμης και όχι η δύναμη της λογικής επιβάλεται στους έλληνες.

Οι δανειστές μας έχουν μετραπείς σε δυνάστες μας. Ασκούν την εξουσία τους, μας εκβιάζουν, μας προσβάλλουν και έχουν την απαίτηση να πούμε κι ευχαριστώ. Ε λοιπόν, όχι ευχαριστώ. Θέλω να είμαι υπερήφανος, αξιοπρεπής και κυρίως θέλω να με αντιμετωπίζουν ως ισότιμο εταίρο, δηλαδή με σεβασμό.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!