tromaktiko: Στο επόμενο βήμα της ανατροπής των μνημονίων ή επικοινωνιακές πιρουέτες διαχείρισης της λαϊκής οργής;

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Στο επόμενο βήμα της ανατροπής των μνημονίων ή επικοινωνιακές πιρουέτες διαχείρισης της λαϊκής οργής;



Γράφει ο Παναγιώτης Μαυροειδής
Μετά από μια συντριπτική καταδίκη της πολιτικής των μνημονίων που επιβάλλουν στο λαό η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δια μέσου των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων, ο λαός...
μπορεί και πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα.

Δικαιούται και νομιμοποιείται και από το εκλογικό αποτέλεσμα, να κινηθεί προς μια κατεύθυνση ανατροπής εδώ και τώρα των πολιτικών των μνημονίων που είναι σε ισχύ.

Ας κάνουμε λοιπόν κατ’ αρχήν κάποιες παρατηρήσεις στα πέντε σημεία διάλογου του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ας συζητήσουμε λοιπόν συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα.

Τα 5 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ

Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.

2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.

3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.

5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.

Στο δια ταύτα…

Δεν τίθεται θέμα καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων που συνοδεύουν τα δύο μνημόνια και περιλαμβάνουν όλες τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές και την τρόικα.

Απουσιάζει κάθε αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα.

Δεν τίθεται ζήτημα μη αναγνώριση του χρέους και μονομερούς πλήρους διαγραφής του, αλλά αναστολής πληρωμών όπως κάνουν οι τράπεζες στα νοικοκυριά με τη χρονική επιμήκυνση των δανείων. Η ‘’διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους’’, απλά πετάει τη μπάλα στο πουθενά, για να γλιστρήσει η αποδοχή των δανειακών υποχρεώσεων.

Δεν τίθεται ζήτημα για καταγγελία της νέας δημοσιονομικής συνθήκης της ΕΕ που πρόσφατα συνυπέγραψαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , ΛΑΟΣ στη Βουλή. Η συνθήκη αυτή προβλέπει τους ‘’ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς’’, δηλαδή την ισοπέδωση των κοινωνικών πολιτικών και την καταβαράθρωση των μισθών.

Απουσιάζει κάθε αναφορά στην ανάγκη για απαγόρευση των απολύσεων, που αποτελεί βασικό μέτρο άμεσης προστασίας των μισθωτών και ανάσχεσης της εργοδοτικής εξαλλοσύνης.

Απουσιάζει κάθε δέσμευση για κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων, των χαρατσιών και του κεφαλικού φόρου ή για μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Απουσιάζει κάθε κατεύθυνση για απόδοση-επιστροφή των αποθεματικών στα ταμεία που λεηλατήθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα» και το παλαιότερο «σκάνδαλο των ομολόγων».

Δεν τίθεται θέμα ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που επιβλήθηκαν.

Δεν τίθεται θέμα εθνικοποίησης των τραπεζών που έχουν ήδη πληρωθεί δεκάδες φορές πάνω από την χρηματιστηριακή τους αξία, αλλά δημοσίου ελέγχου’’, που σημαίνει απλά παρουσία και του κράτους, κατά τα γνωστά Πασοκικά πρότυπα της μετοχοποίησης. Το κράτος θα είναι εκεί για να δίνει και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες τραπεζίτες για να λαμβάνουν.

Ας κρατήσουμε αυτά και θα επανέλθουμε στην όλη συζήτηση περί ‘’αριστερής κυβέρνησης’’.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!