Το δημοσίευμα επικαλείται για τον τρόπο συνδρομής κάθε κράτους εσωτερικό έγγραφο, που απέστειλε η δανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη Απριλίου.
Η επιχείρηση ονομάζεται «Ποσειδών» και διεξάγεται υπό την αιγίδα της Frontex.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση, που ξεκίνησε στις αρχές του 2011, ουσιαστικά συγκεντρώνει συνοριοφύλακες από τα 23 κράτη- μέλη καθώς και από τις χώρες που βρίσκονται εντός της ζώνης Σέγκεν. Τα κράτη- μέλη στέλνουν εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό για να παράσχουν βοήθεια στους Έλληνες συνοριοφύλακες, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ευρύτερο επίπεδο, με συντονιστή την Frontex. Η προμήθεια σκύλων περιπολίας, φορητών θερμικών συστημάτων, ελικοπτέρων, οχημάτων εδάφους, συστημάτων νυχτερινής παρατήρησης είναι μέρος του εξοπλισμού που παρέχεται.
Κατά το προηγούμενο έτος, η Βουλγαρία έστειλε στην Ελλάδα 69 εμπειρογνώμονες για επίβλεψη και έλεγχο των συνόρων, συνοδούς σκύλων επίβλεψης, ενώ τοποθετήθηκαν και επτά Βούλγαροι εμπειρογνώμονες στο διεθνές κέντρο συντονισμού στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, οι Βούλγαροι παρείχαν 14 φορητά και τέσσερα θερμικά συστήματα, 16 οχήματα παντός εδάφους και τέσσερις σκύλους. Ωστόσο, το 2012 επισημαίνεται ότι οι Βούλγαροι χαλάρωσαν την επίβλεψη των συνόρων.
Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία έχει αποστείλει δέκα αξιωματικούς, που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συμφώνησε, μέσα στο 2012, να αυξήσει αυτό τον αριθμό και να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές.
Η Πολωνία συνέβαλε με την αποστολή 25 συνοριοφυλάκων, δυο εκπαιδευμένων σκύλων, ενός ελικοπτέρου, έξι οχημάτων και είναι πρόθυμη να συμβάλει περαιτέρω εάν χρειαστεί. Η Αυστρίαέστειλε 48 συνοριοφύλακες, καθώς και ένα όχημα εξοπλισμένο με κάμερα κοντινού υπερύθρου (infrared-camera). Η Σλοβενία αυτοεξαιρέθηκε από την αποστολή λόγω οικονομικής στενότητας και η Φινλανδία δεν συμμετέχει, επειδή δεν επιθυμεί συνεργασία με την Ελλάδα, παρόλο που συμμετέχει σε αποστολή της Frontex.