tromaktiko: Η Σάμος στο... στόχαστρο

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Η Σάμος στο... στόχαστρο



Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο ευαίσθητο οικοσύστημα της Σάμου οι στρατιωτικές ασκήσεις κρούουν... οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι πολίτες του νησιού. Την περασμένη Τρίτη, η κινητοποίηση των κατοίκων στις κοινότητες Ηραίου και Παγώνδα Σάμου οδήγησε σε αναβολή άσκησης της 79ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, η οποία είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε περιοχή που συνορεύει με τουριστική παραλία και καλύπτεται από καλλιέργειες! Στην άσκηση θα συμμετείχαν τεθωρακισμένα οχήματα και θα γινόταν χρήση πολυβόλων βαρέος τύπου, κάτι που σημαίνει ότι η περιοχή θα βομβαρδιζόταν ακόμα και από αντιαρματικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς! «Αυτό που πήγαιναν να κάνουν ήταν πραγματικά τρομακτικό. Είχαν ήδη φτιάξει κάποιους πρόχειρους στόχους και τους είχαν τοποθετήσει λίγα μέτρα από την παραλία του Ηραίου, δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος», δηλώνει ο Νίκος Παπασταματίου, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συνέλευσης Ηραίου - Παγώνδα, συμπληρώνοντας πως στην περιοχή όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει το βασικό κομμάτι της άσκησης, καλλιεργούνται ελιές και οπωροκηπευτικά. «Δεν κατάλαβε κανείς πώς ήταν δυνατόν κάποιος να πάρει αυτήν την απόφαση και να βομβαρδίσει εμάς και τις καλλιέργειες», προσθέτει ο Ν. Παπασταματίου.

Κινητοποίηση

«Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η ηγεσία του Στρατού και του υπουργείου Αμυνας αποφάσισε να ματαιώσει την άσκηση μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Εμείς μόλις μάθαμε τι επρόκειτο να γίνει κινητοποιηθήκαμε άμεσα, καθώς μια στρατιωτική άσκηση με βαρέα όπλα στη συγκεκριμένη περιοχή θα ήταν καταδικαστική για το περιβάλλον», σημειώνει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» που εδρεύει στη Σάμο. Η παραλία του Ηραίου, όπως και οι περισσότερες παραλίες του νησιού αποτελούν οικότοπο της φώκιας Μονάχους μονάχους. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι ο βομβαρδισμός της περιοχής θα προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα στο θαλάσσιο θηλαστικό, επισημαίνοντας όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα προέκυπτε από τη διασπορά του καλλιεργήσιμου εδάφους με βαρέα μέταλλα. «Τα στρατιωτικά βλήματα περιέχουν μόλυβδο, νικέλιο και άλλα βαρέα μέταλλα, τα οποία μπορούν να δηλητηριάσουν το έδαφος και τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες για πολλά χρόνια», λέει ο Θ. Τσιμπίδης.

Στην αργκό των φαντάρων, η Σάμος αποκαλείται «ζούγκλα», εξαιτίας της πυκνής βλάστησης αλλά και των σπανιότατων ειδών ζωής που φιλοξενεί, μεταξύ των οποίων οι χαμαιλέοντες και το χρυσό τσακάλι. Την τελευταία δεκαετία, η ύπαρξη μεγάλης στρατιωτικής δύναμης απειλεί να προκαλέσει οξύ πρόβλημα, καθώς το μοναδικό πεδίο βολής βαρέων όπλων στο νησί έχει δεσμευτεί από το νέο κέντρο προσωρινής διαμονής μεταναστών. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αν και αναγνωρίζουν ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων της Σάμου, απευθύνουν έκκληση για τη χωροθέτηση ενός νέου πεδίου βολής.

«Οι υπολογισμοί που έχουμε κάνει από τις ασκήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι η Σάμος έχει βομβαρδιστεί με περισσότερα από 22.000 βλήματα. Οταν πέρυσι βγήκαμε και το είπαμε αυτό, το υπουργείο Αμυνας ούτε μας διέψευσε, ούτε βγήκε για να προτείνει κάποια εναλλακτική λύση», δηλώνει ο Θ. Τσιμπίδης από το «Αρχιπέλαγος».

Οπως είναι γνωστό από διεθνείς αλλά και ελληνικές επιστημονικές έρευνες, η μακροχρόνια χρήση πυρομαχικών και στρατιωτικών βλημάτων μπορεί να αποδειχθεί καταδικαστική για το περιβάλλον μιας περιοχής. Ακόμα και τα λεγόμενα «καθαρά» συμβατικά πυρομαχικά μπορούν να διασκορπίσουν επικίνδυνες και τοξικές ουσίες που βιοσυσσωρεύονται και εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των θαλάσσιων οργανισμών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!