Όταν πριν από έναν χρόνο ο Σαμαράς άρχισε να ζητά πρόωρες εκλογές, δεν φανταζόταν ότι αυτό θα μπορούσε να του γυρίσει μπούμερανγκ. Τότε όμως ήταν ακόμη στη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή, το κακό παιδί της Ευρώπης και η... μύγα στη μύτη της Μέρκελ. Τα πράγματα άλλαξαν και μαζί άλλαξε και η πρόθεση του κόσμου απέναντι στη Ν.Δ., αφού από αντιμνημονιακό κόμμα έφτασε να ψηφίζει τη δανειακή σύμβαση και να συμπορεύεται με το ΠΑΣΟΚ.
Τα λάθη
Αλλά και μέσα στην προεκλογική περίοδο τα γαλάζια στελέχη δεν απέφυγαν τα λάθη.
1 Κατ’ αρχάς υποτίμησαν το κόμμα του Πάνου Καμμένου αλλά και τη Χρυσή Αυγή. Τους Ανεξάρτητους Έλληνες τους αντιμετώπιζαν με εμφανή... σνομπισμό θεωρώντας ότι δεν έχουν στελέχη, έρεισμα και ιδεολογία και άρα δεν θα μπορούσαν να έχουν απήχηση στην κοινωνία. Ήταν αργά όταν κατάλαβαν πια ότι το κόμμα αυτό είχε βρει ένθερμους υποστηρικτές, οι οποίοι προέρχονταν από τη Ν.Δ., και ότι η ζημιά που θα τους έκανε ο τέως... σύντροφός τους ήταν μεγάλη.
Όσο για τη Χρυσή Αυγή, μέρες μετά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, οι βουλευτές ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να ενημερώνουν τη Συγγρού ότι ένα σοβαρό κομμάτι ψηφοφόρων είχε στραφεί προς τη ναζιστική Ακροδεξιά εξ αιτίας κυρίως του μεταναστευτικού.
2 Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων δημιούργησε τριγμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ., αφού υπήρξαν πολλοί δυσαρεστημένοι πολιτευτές ή υποψήφιοι, οι οποίοι αντέδρασαν την τελευταία στιγμή αποχωρώντας από τους συνδυασμούς.
3 Η τοποθέτηση του Γιώργου Συμπιλίδη έφερε μεγάλες φουρτούνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του προέδρου, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσύρει τον φίλο και ομοϊδεάτη του από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Η όλη ιστορία πάντως πυροδότησε σειρά σχολίων και αντιδράσεων από στελέχη όλων των τάσεων.
4 Η άρνηση συμμετοχής στα ντιμπέιτ κάθε άλλο παρά βοήθησε την εικόνα του προέδρου της Ν.Δ. Με τον φόβο να βρεθεί σε αντιπαράθεση μόνο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή, ακόμη χειρότερα, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και άρα με τον Καμμένο και τον Καρατζαφέρη, ο Σαμαράς επικαλέστηκε δεκάδες λόγους, μέχρι που τελικά ο χρόνος για μια τέτοια αντιπαράθεση δεν επαρκούσε.
5 Η αναβολή των περιοδειών με τον φόβο των επεισοδίων εμφάνισε ένα κόμμα που φοβάται να αντιμετωπίσει την οργή του κόσμου δίνοντας απαντήσεις στους προβληματισμούς του.
6 Οι αλλεπάλληλες παλινωδίες για θέματα που είχαν συμφωνηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εμφάνιζαν τη Ν.Δ. ως κόμμα που άλλα λέει τη μία φορά και άλλα την άλλη. Χαρακτηριστικό είναι το μεταναστευτικό, για το οποίο, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει στο πακέτο μέτρων ο Σαμαράς, στη συνέχεια υπήρξε διαφοροποίηση από την πλευρά του Βορίδη.
7 Το ότι, τέλος, ο Σαμαράς άργησε να εκμεταλλευτεί το μεγάλο του προσωπικό χαρτί, που είναι η επικοινωνία με τον κόσμο, μπορεί να του στοιχίσει ακριβά.
Πάντως την τελευταία εβδομάδα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να κερδίσει το χα μένο έδαφος περνώντας στην αντεπίθεση. Τόσο οι υποψήφιοι βουλευτές όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποίησαν σκληρούς χαρακτηρισμούς μιλώντας για τον Καμμένο, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ προέταξαν στην επιχειρηματολογία τους το ότι η ψήφος στους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.
Tα βέλη
Χαρακτήρισαν αναξιόπιστο τον Καρατζαφέρη λέγοντας ότι, ενώ αρχικά υπερψήφισε το πρώτο μνημόνιο, μόλις είδε ότι είχε προβλήματα στο κόμμα του, αποχώρησε καταγγέλλοντας όλους τους άλλους. Για την Ντόρα Μπακογιάννη χρησιμοποίησαν το επιχείρημα της χαμένης ψήφου, αφού, όπως έλεγαν, το κόμμα της πρώην υπουργού δεν θα μπει στη Βουλή.
Τα περισσότερα βέλη τους, ωστόσο, τα έστρεψαν κατά της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζοντας τα μέλη της ναζί και ταυτίζοντάς τα με τους «κουκουλοφόρους». Ο Σαμαράς ζήτησε μάλιστα από τους Μεϊμαράκη, Βορίδη, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Γιάννη Μιχελάκη να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή, αφού ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκλήρυνε ιδιαίτερα τη φρασεολογία του για το μεταναστευτικό προκειμένου να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροδεξιού ακροατηρίου, ενώ έστρεψε την προσοχή του στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πάντως, μέχρι και την τελευταία στιγμή τα γαλάζια στελέχη της Συγγρού είναι ιδιαίτερα ανήσυχα, αφού ο βαθμός συσπείρωσης των δεξιών ψηφοφόρων γύρω από τη Ν.Δ. ήταν πολύ κάτω από τον επιθυμητό. Ακόμη και σε παραδοσιακά δεξιά κάστρα οι διαρροές είναι ιδιαίτερα μεγάλες προς την πλευρά Καμμένου και Χρυσής Αυγής. Το μόνο που ελπίζουν τώρα είναι μπροστά στην κάλπη, με τον φόβο της αβεβαιότητας, οι ψηφοφόροι να στραφούν προς το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς.
Ό,τι και να γίνει πάντως την Κυριακή, τη Δευτέρα το πρωί ο Σαμαράς θα πρέπει να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Καλού - κακού μάλιστα υπενθυμίζει ότι ακόμη και σε κυβέρνηση συνεργασίας πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Όσο για το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών σε άμεσο χρόνο, αυτό μάλλον εγκαταλείπεται, αφού οι Ευρωπαίοι καραδοκούν προκειμένου να περάσει το νέο πακέτο μέτρων τον Ιούνιο.