υπάρχει κανείς που να μην έχει κλέψει ποτέ την Εφορία;
Τα αποτελέσματα των ελέγχων των τελευταίων 40 ημερών αποκαλύπτουν όργιο φοροδιαφυγής σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, πλημμυρίδα πλαστών και εικονικών στοιχείων και επιμονή στο εθνικό σπορ της μη έκδοσης αποδείξεων που αποτελεί κλασική μέθοδο φοροκλοπής.
Ένας δικηγόρος, δύο γιατροί και τρεις επιχειρηματίες, που ελέγχθηκαν από την περιφερειακή διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής εντοπίστηκαν να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και τιμολόγια συνολικής αξίας 2,2 εκατ. ευρώ, 22 επιχειρήσεις στο ίδιο διάστημα και την ίδια περιφέρεια εντοπίστηκαν να έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια 8,9 εκατ. ευρώ και άλλες 20 επιχειρήσεις να έχουν λάβει πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 16,1 εκατ. ευρώ.
Εκεί που οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ όμως, πραγματικά, δεν πίστευαν στα μάτια τους ήταν στη Θήβα. Τρεις αγρότες και ένας έμπορος οπωροκηπευτικών φαίνεται να έκλεβαν συστηματικά το υπουργείο Οικονομικών καθώς από το 2005 έως το 2010 είχαν πάρε δώσε με πλαστά και εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 19 εκατ. ευρώ.
Επιχειρηματίας που ασχολείται με το εμπόριο οπωροκηπευτικών είχε στήσει όπως προκύπτει από στοιχεία του ΣΔΟΕ, βιομηχανία έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων. Από το 2007 έως το 2010 εξέδωσε πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 18,053 εκατ. ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα δεν απέδωσε εισφορές στον ΕΛΓΑ ύψους 541.594 ευρώ.
Τρεις αγρότες, στην Καναπίτσα, στην Καλλιθέα και το Άρμα Θηβών εντοπίστηκαν παράλληλα να έχουν λάβει πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 1,027 εκατ. ευρώ ενώ πριν από περίπου δύο μήνες στο Άρμα Θηβών το ΣΔΟΕ είχε αποκαλύψει κύκλωμα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ ύψους 10 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά σε ένα χωριό με μόλις 1.070 κατοίκους.
Πως στήνεται η κομπίνα
Η κομπίνα με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε αγροτικά προϊόντα είναι σχετικά απλή στη σύλληψή της και εξαιτίας της χρόνιας αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Έμποροι αγροτικών προϊόντων εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια για δήθεν αγορές αγροτικών προϊόντων. Τα τιμολόγια καταλήγουν σε αγρότες, σε παππούδες και γιαγιάδες αγροτών οι οποίοι μπορεί και να έχουν άγνοια ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τον ΑΦΜ τους. Οι ποσότητες των αγροτικών προϊόντων φουσκώνουν κατά το δοκούν και στη συνέχεια οι αγρότες εισπράττουν τις επιστροφές ΦΠΑ και τις μοιράζονται με τους «συνεταίρους».
Δεν είναι όμως μόνο η περίπτωση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ αγροτικών προϊόντων που ελκύει τους εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Από τους ελέγχους των τελευταίων 40 ημερών προκύπτει ότι ένας έμπορος δομικών υλικών από το Καματερό, ένας πολιτικός μηχανικός από το Καλαμάκι και ένας χονδρέμπορος μηχανημάτων από το Νέο Ψυχικό είχαν εκδώσει από το 2004 έως και το 2007 περίπου 300 πλαστά και εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 4 εκατ. ευρώ με στόχο και πάλι την κλοπή ΦΠΑ.
Ανοιχτή πληγή οι αποδείξεις
Η απλούστερη ίσως μέθοδος για την απόκρυψη εισοδημάτων, την κλοπή ΦΠΑ και τη συρρίκνωση των οφειλομένων φόρων είναι η μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και τιμολογίων. Ένας δικηγόρος από το Καματερό την τελευταία δεκαετία όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν είχε εκδώσει 248 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Εισέπραξε όμως για αυτές του τις υπηρεσίες, συνολικά 1.632.581 ευρώ όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ,αλλά καθώς δεν είχε κόψει τις εν λόγω αποδείξεις δεν πλήρωσε δεκάρα τσακιστή για φόρους. Με φόρο 40%, μόνο από αυτή την περίπτωση, το Δημόσιο έχασε έσοδα 650.000 ευρώ.
Πριν από δέκα μέρες ο έλεγχος σε έναν καρδιοχειρουργό στου Ζωγράφου αποκάλυψε ότι μόνο από τρεις αποδείξεις που δεν είχαν εκδοθεί είχαν «εξαφανιστεί» για την Εφορία έσοδα 10.750 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ενώ 60 αποδείξεις που δεν είχε εκδώσει ένας ενδοκρινολόγος στην Αθήνα είχαν αποκρύψει εισόδημα 35.516 ευρώ.
Η μη έκδοση αποδείξεων αποτελεί ανοιχτή πληγή για τα έσοδα του Δημοσίου καθώς μετά την κατάργηση του μπόνους των επιστροφών φόρου και σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία, αναθερμάνθηκε το φαινόμενο της συναλλαγής του τύπου «να μην κόψουμε απόδειξη και να σου κάνω έκπτωση».
Το φαινόμενο μη έκδοσης αποδείξεων δεν αποτελεί «προνόμιο» κάποιων επαγγελματικών χώρων. Αγγίζει όλη την αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια επιχείρηση στο Χαλάνδρι που ασχολείται με γύψινες κατασκευές, μόνο με τρεις αποδείξεις που δεν έκοψε απέφυγε τη φορολόγηση εσόδων ύψους 18.800 ευρώ, μέχρι που πιάστηκε στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ συντάσσουν εκθέσεις τις οποίες αποστέλλουν στις αρμόδιες Εφορίες για την είσπραξη των σχετικών προστίμων.
Στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς θα επισκεφθεί το ΣΔΟΕ και αναμένεται να δώσει εντολές για ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους.