tromaktiko: Δημαράς: Φτάσαμε σε φόνο λόγω Χρυσοχοΐδη, Παπουτσή

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Δημαράς: Φτάσαμε σε φόνο λόγω Χρυσοχοΐδη, Παπουτσή



Ευθύνες στους δύο υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστο Παπουτσή, για την κατάσταση που έχει...
δημιουργηθεί στην πόλη με τους παράνομους μετανάστες και τη δολοφονία του 30χρονου, επιρρίπτει ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς: «Οι κύριοι Χρήστος Παπουτσής και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «σφύριζαν» αδιάφορα», τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο κ. Δημαράς, τονίζοντας ότι αυτό η δολοφονία έχει άμεση σχέση με το ότι τουλάχιστον τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν ήρθε ούτε ένας αστυνομικός στην Πάτρα.

Ο κ. Δημαράς τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών αλλά κοντά στις πύλες εισόδου και όχι εξόδου (άρα, όχι στην Πάτρα), τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο τρόπος χειρισμού του θέματος από τους δύο υπουργούς και, κυρίως, από τον κ. Χρυσοχοΐδη αποδεικνύει ότι «με τέτοιους ανθρώπους δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σοβαρά και δεν μπορεί να τους να τους εμπιστευθεί η κοινωνία για ό,τι κάνουν».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης
του δημάρχου Πατρέων στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
Πώς είναι τα πράγματα στην πόλη, κύριε δήμαρχε, στην πόλη μετά και τα χθεσινά επεισόδια;

Κοιτάξτε στη πόλη επικρατεί μια εκρηκτική κατάσταση. Και για αυτό, έχω συγκαλέσει σήμερα τη σύσκεψη με τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Πρέπει να δείξουμε όλοι μια σοβαρότητα που θα κατευνάσει τα πνεύματα και να απομονώσουμε μια προσπάθεια κάποιων που θέλουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, την ανασφάλεια και την ανησυχία των κατοίκων του Νότιου Διαμερίσματος της πόλης μας, ασκώντας βία και μετατρέποντας την περιοχή τη συγκεκριμένη σε εμπόλεμη ζώνη.

Κάποιοι; Όνομα έχουν;

Όπως λένε οι πληροφορίες από την Αστυνομία αλλά και από τα Μέσα, στοιχεία της «Χρυσής Αυγής». Και εκείνο που ως δημοτική Αρχή πρέπει να πω είναι ότι καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται, διότι η βία δεν είναι λύση. Η βία αναπαράγει βία, και τα προβλήματα της Δημοκρατίας λύνονται όχι με αυτόν τον τρόπου, ούτε από ομάδες που επιδιώκουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Εσείς τι θα προτείνεται στη σύσκεψη.

Συγκάλεσα τη σύσκεψη για να προταθούν λύσεις άμεσης αντιμετώπισης, διότι το μεταναστευτικό δε λύνεται σε μία ημέρα. Δε λύνεται εδώ και 15 χρόνια που υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αυτές οι συνθήκες στην πόλη μας, που επιδεινώθηκαν μετά τον τραγικό θάνατο, τη δολοφονία ενός κατοίκου μιας υποβαθμισμένης περιοχής, όπου τώρα -λόγω της λειτουργίας του νέου λιμανιού- έχουν μετακινηθεί οι παράνομοι μετανάστες.

Και επειδή ακριβώς είναι πλέον ακόμα περισσότερο υποβαθμισμένη, έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ανασφάλεια στους κατοίκους, διότι δεν υπάρχουν υποδομές, υπήρξε και η δολοφονία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.

Εμείς θα ζητήσουμε άμεσα να ενισχυθεί η αστυνόμευση και η αστυνομική δύναμη της πόλης και με άλλες δυνάμεις για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Πώς κρίνετε τη στάση της Αστυνομίας, χθες, που προστάτεψε τους λαθρομετανάστες;

Θεωρώ ότι ήταν σωστή, καθώς προστάτεψε τους παράνομους μετανάστες από τα ακραία στοιχεία που είχαν στόχο να εισέλθουν σε ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, αυτό της «Πειραϊκής Πατραϊκής», όπου και διαμένουν κάποιες εκατοντάδες μεταναστών για να επιβάλουν το «νόμο της ζούγκλας». Η Αστυνομία προστάτευε και προστατεύει ανθρώπινες ζωές.

Η όλη στάση της Αστυνομίας όλο αυτό το διάστημα; Αστυνόμευση κτλ.;

Το πρόβλημα της αστυνόμευσης, της προστασίας των κατοίκων από τους παράνομους μετανάστες, που ζουν στην πόλη μας υπό συνθήκες εξαθλίωσης, δεν είναι σημερινό. Είναι, σας είπα, 15 χρόνια. Και όπως είπα, το μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι ζήτημα της κάθε κυβέρνησης. Και όσο είμαι εγώ δήμαρχος, οι δύο υπουργοί που «συνάντησα» κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής μου θητείας, οι κύριοι Χρήστος Παπουτσής και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «σφύριζαν» αδιάφορα.

Οποιαδήποτε προσπάθεια της δημοτικής Αρχής προς τον υπουργό κ. Παπουτσή ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση, να ενισχυθεί η Αστυνομία, καθώς οι δυνάμεις δεν επαρκούν. Δυστυχώς, και ο κ. Παπουτσής και ο διάδοχός του, ο κ. Χρυσοχοΐδης, είχαν και έχουν επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Δεκέμβριο του 2010, προτού αναλάβω επίσημα τα καθήκοντά μου, παρότι το ζητάμε, δεν ήρθε ούτε ένας αστυνομικός στην Πάτρα.

Αποτέλεσμα;

Αποτέλεσμα αυτό που συνέβη προχθές (σ.σ.: η δολοφονία του νεαρού), αλλά θα μπορούσε να γίνει και σε προγενέστερα χρόνια, διότι αυτές οι συνθήκες υπάρχουν τουλάχιστον 15 χρόνια στην πόλη μας. Από την άλλη, ακριβώς επειδή είναι απομακρυσμένη περιοχή, ακριβώς επειδή έγινε δολοφονία, οι κάτοικοι πλέον φοβούνται ότι θα συμβεί και στους ίδιους, τη στιγμή που τα στοιχεία της έρευνας της Αστυνομίας προκύπτει ότι η δολοφονία ήταν τελείως αδικαιολόγητη και τελείως απροκάλυπτα.

Τι δεσμεύσεις είχατε από τους δύο υπουργούς;

Εμείς ως Πάτρα, εκτός από τη δέσμευση του κ. Παπουτσή, ο οποίος θα κατέβαινε στην πόλη για να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο είχε δώσε σε εμένα και τον περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, έκτοτε δεν εμφανιζόταν, παρόλο αποτελούσε αίτημά μας... Ή να έρθει αυτός ή να πάμε εμείς να μας παρουσιάσει το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος. Ποτέ δεν έγινε αυτό. Είχε δεσμευθεί ο κ. Παπουτσής ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών θα αποκτούσε ένα σκάνερ ανίχνευσης στα φορτηγά παράνομων μεταναστών, ώστε να πάψει να είναι διάτρητο το λιμάνι, αλλά τίποτε και εκεί. Και όπως προείπα τίποτε και από τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Μια τελευταία ερώτηση, διότι ξέρω πως το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο και πρέπει να ετοιμαστείτε για τη σύσκεψη: είστε υπέρ ή όχι «στρατοπέδων» κράτησης λαθρομεταναστών, με δεδομένο το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;

Ότι πρέπει να γίνουν -κέντρα φιλοξενίας, τα λέω εγώ, και όχι να είναι «Νταχάου»- πρέπει, αν και θεωρώ πλέον ότι με τέτοιο αριθμό παράνομων μεταναστών στη χώρα μας είναι μη ρεαλιστικό και μη πραγματοποιήσιμο κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι έχουν φτάσει τους 800.000. Δηλαδή, με λίγα λόγια θα πρέπει να κλείσουμε μέσα το 1/11 της χώρας. Σίγουρα τέτοιοι χώροι, όπου θα διανέμουν σε ανθρώπινες συνθήκες, πρέπει να υπάρχει διότι η εξαθλίωση οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις.

Οπότε θα δεχόσασταν εσείς ένα κέντρο φιλοξενίας στην Πάτρα;

Μες στην πόλη, απέναντι από το λιμάνι, από την «Πύλη της Ελευθερίας» προς τη «Γη της Επαγγελίας»... Δε θεωρώ ότι τέτοια κέντρα πρέπει να είναι στην έξοδο από τη χώρα μας... Αυτά τα κέντρα πρέπει να είναι στην «είσοδο» ή και μακριά από την «έξοδο». Δε σταματάς κάποιον που είναι «στην πηγή» και «πίνει νερό», για να του πεις: «Δε θα πιεις νερό!» Ε, εκεί θα φτιάξουμε το χώρο φιλοξενίας;

Ξέρω ότι η κυβέρνηση, στην τελευταία της εξαγγελία, που και αυτή ήταν πρόχειρη αποσπασματική και θεωρήθηκε προεκλογική, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές έστειλε ένα χαρτί στις περιφέρειες (σ.σ.: η επιστολή Χρυσοχοΐδη προς τους περιφερειάρχες) και έλεγε: «Υποδείξτε μου μέσα σε μια μέρα πού να κάνω χώρους κράτησης». Είναι σοβαρά πράγματα αυτά, όταν δε ο προκάτοχος αυτού που έστειλε την επιστολή δε δεχόταν να μας συναντήσει, παρά τη δέσμευσή του; Ε, με τέτοιους ανθρώπους δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σοβαρά και δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί η κοινωνία για ό,τι κάνουν.
aftodioikisi.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!