Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του δεν κρύβει τους φόβους και την αγωνία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό, τον κατακερματισμό των μεγάλων κομμάτων και την ενίσχυση των δυνάμεων που αναπτύσσουν αντιευρωπαϊκή ρητορεία. Θεωρεί δε ο πρώην πρωθυπουργός ότι οποιαδήποτε εξέλιξη θα έθετε εν αμφιβόλω την πορεία που ακολουθεί η χώρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και θα είχε άκρως δυσμενείς συνέπειες. Αντανάκλαση των ανησυχιών του αποτελεί η δήλωση στην οποία προέβη την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, ότι «για να κυβερνηθεί ο τόπος, πρέπει το βράδυ των εκλογών να υπάρξει νικητής», καθιστώντας σαφές ότι αυτός δεν μπορεί παρά να είναι η Νέα Δημοκρατία. Με το ΠΑΣΟΚ να αποσυντίθεται, ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι ο κίνδυνος της ακυβερνησίας μπορεί να εκλείψει μόνο αν ο ελληνικός λαός δώσει καθαρή εντολή (ενισχυμένο ποσοστό) στη ΝΔ, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ήταν σαφής και στη γραπτή δήλωσή του, τονίζοντας ότι «όσο μεγαλύτερη στήριξη έχουν η ΝΔ και ο Αντ. Σαμαράς, τόσο πιο βάσιμη γίνεται η ελπίδα να βγούμε από την κρίση χωρίς ακόμη μεγαλύτερο κόστος».
Η δημόσια στήριξη του πρώην πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Αντ. Σαμαρά, και μάλιστα δυο φορές στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, προκάλεσε αίσθηση, είχε θετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της παράταξης, αλλά για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις δεν ήταν έκπληξη. «Ο Κ. Καραμανλής υπήρξε αρχηγός της ΝΔ για 12 χρόνια, τα 5,5 από αυτά ως πρωθυπουργός. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει αυτή την ώρα από την πρώτη γραμμή της μάχης», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του. Παρά τα όσα κυκλοφορούσαν και είχαν συζητηθεί κατά καιρούς, η στάση του κ. Καραμανλή έναντι του προέδρου της ΝΔ ήταν πάντα καθαρή και σταθερή η στήριξή του. Ακόμη κι αν στη διάρκεια των τελευταίων δυόμισι χρόνων είχε ενστάσεις ή επιφυλάξεις για πολιτικές επιλογές του κ. Σαμαρά, απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο ή παρέμβαση. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να εκτονωθούν εντάσεις και να αμβλυνθούν προβλήματα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση με τη δανειακή σύμβαση, όταν από το πολιτικό γραφείο του πέρασε η... μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επί ένα τριήμερο προσπαθούσε να μεταπείσει όσους βουλευτές δήλωναν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν δεν είχε τόσο μεσολαβήσει, ο αριθμός των «ανταρτών» θα υπερέβαινε τους 30. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το βράδυ μετά την ψηφοφορία ο κ. Σαμαράς τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στη Βουλή και τον ευχαρίστησε, ενώ ο κ. Καραμανλής είχε τότε δηλώσει σύμφωνος με τη διαγραφή των βουλευτών που καταψήφισαν. Από τότε οι μεταξύ τους σχέσεις μπήκαν σε καινούργια φάση, με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει προ ημερών ότι οι σχέσεις τους είναι «άριστες», προσθέτοντας δε ότι «οι σχέσεις αυτές έχουν και βάθος και διάρκεια και μέλλον».
Την περασμένη Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός ήταν «παρών» στην εκδήλωση του Ζαππείου, όπου ο κ. Σαμαράς παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα, και μετά το τέλος αντάλλαξαν θερμό ασπασμό. Την προσεχή Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραβρεθεί φυσικά και ο κ. Καραμανλής.