Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση εσόδων η οποία ξεπερνά το 25% και αγγίζει το 30% τον Μάιο, κάνοντας την κατάσταση ασφυκτική και δημιουργώντας πλέον με μαθηματική ακρίβεια τις προϋποθέσεις για υστέρηση εσόδων τακτικού προϋπολογισμού πάνω από μισό δισ. ευρώ στο πεντάμηνο. Άλλωστε, ήδη από τα στοιχεία τετραμήνου προκύπτει υστέρηση εσόδων 495 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού.
Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλεπάλληλες συσκέψεις με συνεργάτες του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Καραγιώργη Σερβίας προκειμένου να ελέγξει -όσο είναι δυνατόν- την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Πρώτος στόχο των συσκέψεων είναι η ενίσχυση των εσόδων γι' αυτό και όπως αποκάλυψε το Euro2day στέλνονται ειδοποιητήρια ακόμη και για οφειλές 300 ευρώ, παρατείνεται η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ δίνεται και έκπτωση για αποδοχή και εξόφληση προστίμων που έχει επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την υποβολή αιτήματος για χρήση 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως προσωρινή διευκόλυνση.
Πηγές του ΤΧΣ, απαντώντας σε υποθετικό σχετικό ερώτημα, ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι το ταμείο έχει σήμερα περίπου 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 δισ. θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα «απαγορεύεται» να δοθούν στο Δημόσιο, εκτός εάν βρεθεί νομική φόρμουλα...
Επίσης, δήλωσε ότι οι ξένοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους μία θετική αναφορά ως προς την πορεία των μεταρρυθμίσεων, προτού εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.
Αν δεν βρεθεί η νομική φόρμουλα για τον απευθείας δανεισμό του Δημοσίου από το ΤΧΣ θα υποβληθεί, με βάση πληροφορίες, αίτημα στην τρόικα για προσωρινή υπέρβαση στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Αυτό στην πράξη είναι έμμεσος δανεισμός από το ευρωσύστημα μέσω των τραπεζών.
Το ενδεχόμενο καθυστέρησης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης άφησε ανοιχτό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Martin Kotthaus, σημειώνοντας: «Από ό,τι γνωρίζω, δεν υπάρχει τρέχουσα ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους». Πρόσθεσε, δε, πως η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης για μερικές εβδομάδες «δεν θα ήταν προβληματική».