Πρόκειται για τον διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, για τον οποίο έχουν κατατεθεί οκτώ προσφορές που βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς και τους διαγωνισμούς για έρευνες στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό κόλπο και τα Ιωάννινα, για τους οποίους οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου.
Το ΥΠΕΚΑ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών για τα σεισμικά πριν από τις εκλογές, ενώ για τις τρεις περιοχές στόχος είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί μικρή παράταση, αν ζητηθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν πάντως από το υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, θα προχωρήσει η προετοιμασία των διαγωνισμών για την παραχώρηση δέκα χερσαίων «οικοπέδων», για έρευνες υδρογονανθράκων.
Γενικότερα θέματα που αφορούν π.χ. στην ανακήρυξη ΑΟΖ αποτελούν αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει μια πολιτική και όχι υπηρεσιακή κυβέρνηση, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι και πρόσθεσαν ότι η τάση στην ευρύτερη περιοχή, όπως φαίνεται και από τις συμφωνίες που συνήψε η Κύπρος με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, είναι οι χώρες να οριοθετούν τις περιοχές και να προχωρούν σε εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία ενημέρωσης και για το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, το οποίο, αν κριθεί αναγκαίο και επείγον, θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο. Τονίζεται, πάντως, σχετικά ότι υπάρχει πίεση προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις για ζητήματα που δεν είχαν αντιμετωπισθεί από την πολιτική κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, και όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας.
http://www.aegeantimes.gr/