Από τη μία ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) διά στόματος του προέδρου του Γιάννη Τούντα υπογραμμίζει ότι το ηλεκτρονικό αυτό προϊόν δεν είναι ακίνδυνο και εισηγείται συγκεκριμένα μέτρα για την κυκλοφορία του, ενώ από την άλλη οι επιχειρηματίες που το προωθούν υπαινίσσονται ότι ο ΕΟΦ επιδιώκει να το βγάλει από την αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον ΕΟΦ επισημαίνεται: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή κυκλοφορεί λίγα μόνο χρόνια, δεν έχει ερευνηθεί πλήρως ως προς τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία. Τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης, όσο και τα αρωματικά έλαια και ορισμένα άλλα έκδοχα που περιέχει, αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων σχετικών μελετών. Είναι γι’ αυτό ανάγκη η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων αυτών».
Γι αυτό και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας εισηγείται μεταξύ άλλων «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (νικοτινούχο ή μη), με προτεινόμενη ένδειξη «για τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος» να χαρακτηρισθεί ως φαρμακευτικό προϊόν, για την κυκλοφορία του οποίου απαιτείται χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ., μετά την υποβολή στοιχείων τεκμηρίωσης της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας από τη χρήση του».
Ωστόσο από την άλλη οι επιχειρήσεις που πωλούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν άλλη άποψη.
Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) Δημήτρης Πετρόπουλος σημειώνει: «Με έκπληξή μας διαβάσαμε στον Τύπο δήλωση του Προέδρου του ΕΟΦ κ. Γιάννη Τούντα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η οποία είχε σαν θέμα όχι το κάπνισμα, αλλά το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Προφανώς θεωρεί ότι η υγεία του Ελληνικού λαού δεν κινδυνεύει από το κάπνισμα, αλλά από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Θυμίζουμε όμως ότι ο ίδιος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή τον Φεβρουάριο του 2012 ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι «σαφώς λιγότερο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο». Πως συμβαδίζει η πεποίθησή του, με την ανακοίνωση αυτή;
Δήλωσε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο και ότι εισηγείται στο Υπουργείο Υγείας τον χαρακτηρισμό του σαν φαρμακευτικό προϊόν. Εδώ υπάρχει σημαντική αντίφαση. Πώς είναι δυνατόν να ζητάει τον χαρακτηρισμό ενός «μη ακίνδυνου» προϊόντος σαν φάρμακο; Όταν θα χαρακτηριστεί φάρμακο θα σταματήσει να είναι «μη ακίνδυνο»; Η επιδίωξή του όμως από ότι φαίνεται είναι απλώς το προΙόν να μην κυκλοφορεί. Προτιμά να κυκλοφορεί μόνο το επιβλαβέστερο προϊόν; Αυτό προτείνει στους καπνιστές την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος;».
Ο κ.Πετρόπουλος διευκρινίζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φάρμακο και συμπληρώνει: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αν και δεν είναι ιατρική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, είναι ένας απολαυστικός, εναλλακτικός, υγιεινότερος τρόπος καπνίσματος. Δεν το λέμε εμείς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα κάθε συγκριτικής έρευνας που έχει δημοσιευθεί. Είναι ένα προϊόν που αλλάζει συνήθειες δεκαετιών. Για αυτόν τον λόγο δυσφημείται ασύστολα. Γιατί υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν τον καπνιστή χωρίς διεξόδους, προσφέροντας του μόνο ανεπαρκείς θεραπείες διακοπής του καπνίσματος».
iatropedia.gr