tromaktiko: Διαχείριση των απορριμμάτων στη Καλαμάτα

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Διαχείριση των απορριμμάτων στη Καλαμάτα



Η κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων και η ανακύκλωση είναι ο κοινός τόπος των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο...
πιλοτικού προγράμματος επεξεργασίας των απορριμμάτων, η εταιρεία «Ηλέκτωρ» (συμφερόντων Μπόμπολα) και το Εργαστήριο Διαχείρισης Στερεών Υπολειμμάτων και Υγρών Αποβλήτων του ΤΕΙ Κρήτης, που έχει ως επικεφαλής στην ομάδα εργασίας τον αναπληρωτή καθηγητή Θρασ. Μανιό.

Τις προτάσεις παρέδωσε προχθές στους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Νέα «ΜΟΛΑΚ» προτείνει η Ηλέκτωρ

Η πρόταση της εταιρείας «Ηλέκτωρ» αφορά στην επεξεργασία 120 τόνων αστικών απορριμμάτων σε ημερήσια βάση. Προτείνεται ως χώρος λειτουργίας η «Μαραθόλακκα», όπου υπάρχει, όπως αναφέρεται, ήδη αδειοδοτημένος χώρος και προβλέπει την άμεση επεξεργασία των αστικών απορριμμάτων, με στόχο την κομποστοποίηση και την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Η βασική μέθοδος που προτείνεται είναι η δοκιμασμένη, όπως χαρακτηρίζεται, μέθοδος της ταχείας κομποστοποίησης σε προκατασκευασμένους κλειστούς βιοαντιδραστήρες, με τεχνολογία που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε εμπορικής κλίμακας εφαρμογές σε 50 περίπου εγκαταστάσεις παγκοσμίως, για περισσότερο από 20 χρόνια, και ο συνδυασμός συμπληρωματικών τεχνολογιών επεξεργασίας.

Η εταιρεία αναλαμβάνει την άμεση εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να αναλάβει τη διάθεση του παραγόμενου εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ) του υπολείμματος, που εκτιμάται ότι δε θα ξεπερνά το 40% των εισερχόμενων προς επεξεργασία απορριμμάτων.

Με άλλα λόγια, η εταιρεία προτείνει τη λειτουργία μιας νέας «ΜΟΛΑΚ», στο χώρο της «Μαραθόλακκας», καθώς σε γενικές γραμμές τα στάδια λειτουργίας είναι κοινά.

Τα απορρίμματα θα τεμαχίζονται, θα μεταφέρονται σε ταινία με μαγνήτη για την απομάκρυνση των μεταλλικών αντικειμένων και το υλικό που απομένει, θα τροφοδοτεί τη διάταξη διαχωρισμού. Θα υπάρχει, επίσης, τεμαχιστής για τα φυτικά απορρίμματα.

Θα γίνεται κοσκίνισμα, που θα διαχωρίζει τα απορρίμματα σε υλικά που είναι κυρίως ανακυκλώσιμα και σε εκείνα που είναι κυρίως οργανικά και θα κομποστοποιούνται.

Θα υπάρχει χειροδιαλογή των ανακυκλώσιμων, ενώ τα οργανικά θα οδηγούνται σε διάταξη κλειστών αντιδραστήρων, που είναι προκατασκευασμένοι από οπλισμένο μπετόν. Ο καθένας από τους αντιδραστήρες έχει αυτόματα συστήματα αερισμού, απόσμησης και ανακυκλοφορίας των υγρών που στάζουν. Τα αποτελέσματα της αποδοτικότητάς τους έχουν πιστοποιηθεί από αρμόδιους γερμανικούς φορείς.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!