tromaktiko: Ο παραλογισμός του εκλογικού συστήματος φάνηκε στη Β' Αθηνών

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο παραλογισμός του εκλογικού συστήματος φάνηκε στη Β' Αθηνών



Ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έστειλαν οι ψηφοφόροι της Β' Αθηνών, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας. Στο πάλαι ποτέ πράσινο κάστρο... πρώτη πολιτική δύναμη αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 21,82% και εννέα έδρες τριπλασιάζοντας την εκλογική του δύναμη σε σχέση με τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 όταν είχε πάρει μόλις 7,40%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση της Αριστεράς στην περιφέρεια καθώς μόνο ο Ενωμένος Συνασπισμός στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 είχε πάρει 20,83% αλλά στην τρίτη θέση πίσω απο τους δύο “μεγάλους”.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με 12,40% (αρνητικό ρεκορ στην ιστορία της-το προηγούμενο ήταν 26,37% το 1981) αλλά 14 έδρες ελέω του εκλογικού νόμου όταν στις εκλογές του 2009 με 26,40% είχε 11 έδρες! Τρίτο κόμμα στην Περιφέρεια αναδείχτηκαν οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” με 11,00% (5 έδρες). 

Το ΠΑΣΟΚ σε μια περιφέρεια που παραδοσιακά έπαιρνε ψηλά ποσοστά πραγματικά γνώρισε πανωλεθρία ερχόμενο μόλις πέμπτο με 9,07% με 4 έδρες πίσω και από το ΚΚΕ με 9,63% που παίρνει 4 έδρες. Σημειώνεται πως το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 είχε πάρει το 40,23% και είκοσι έδρες, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό που είχε πάρει μέχρι σήμερα ήταν 13,17% στις εκλογές του 1974!
Ψηλά βρέθηκε η Χρυσή Αυγή με 6,71% και 3 έδρες και σε απόσταση αναπνοής η ΔΗΜΑΡ με 6,60% και 3 έδρες. Έκπληξη αποτέλεσε το ποσοστό που πήρε το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, χωρίς να διαθέτει γνωστά πολιτικά ονόματα, “Δημιουργία Ξανά” με 3,77%.

• Μεγάλη προσέλευση των πολιτών στις κάλπες
Η εκλογική διαδικασία την Κυριακή κύλησε ομαλά στα εκλογικά κέντρα της περιοχής μας με τη προσέλευση των πολιτών να παρουσιάζει σταθερή ροή και να κορυφώνεται προς το μεσημέρι. Η γιορτή της δημοκρατίας συνοδεύτηκε από μια ηλιόλουστη ημέρα, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να έρθουν με τις οικογένειες τους στα εκλογικά κέντρα. Συγκινητική ήταν και η εικόνα κάποιων μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα τα οποία όμως δεν στάθηκαν εμπόδιο στην επιθυμία τους να έρθουν και να ψηφίσουν.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως συμμετοχή των πολιτών της περιφέρειας μας ήταν εντυπωσιακή φτάνοντας σε μέσο όρο το 73, 42%, ενώ σε κάποιους δήμους άγγιξε και το 80%, όταν πανελλαδικά το σχετικό ποσοστό ανήλθε μόλις στο 65%.


xtypos.eu
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!