Ο Ρίβερ ανασύρθηκε από το ποτάμι από τον κ. Κατιρτζή (ΑΡΓΟΣ) και δύο φιλόζωες στις 4 Μαΐου του 2012. Όχι από το εξειδικευμένο προσωπικό του Δήμου, που ορίζει ο νόμος, αλλά από έναν...
ηλικιωμένο και δύο κορίτσια, με κίνδυνο ίσως και της υγείας και ζωής τους. Οδηγήθηκε στον κτηνίατρο που αναμένεται ακόμη να υπογράψει τη σύμβαση με τον Δήμο, και μετά από μια απλή κλινική εξέταση οδηγήθηκε στο κυνοκομείο. Η διάγνωση: είναι πολύ γέρος και έχει όγκους.
Αυτό που σαν εθελοντές μπορούμε να συμπληρώσουμε για την κατάστασή του είναι όλα τα προφανή: Είναι υποσιτισμένος σε μεγάλο βαθμό. Δεν σηκώνεται μόνος του. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι παράλυτος γιατί περπατάει όταν τον κρατάμε όρθιο και ενίοτε σηκώνεται μόνος του για λίγο. Κινείται μόνο δεξιόστροφα όταν βρίσκεται ξαπλωμένος, που ίσως είναι δείγμα εγκεφαλικής βλάβης. Οι όγκοι του αποδείχτηκαν μάζες λίπους και υγρών με πολύ μικρή βάση-σύνδεση με το σώμα (ίσως διαμέτρου 1 εκατοστού)- άνοιξαν και άρχισαν να αδειάζουν, που σημαίνει ότι μπορούσαν να αφαιρεθούν άμεσα με ένα ράμμα. Πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά, γιατί δεν ουρεί κανονικά. Έχει σκουλήκια και αιμορροΐδες στο έντερο. Δεν βλέπει καλά λόγω ηλικίας και πιθανόν να υπάρχει προχωρημένη επιπεφυκίτιδα γιατί έχει πάρα πολλές εκκρίσεις στα μάτια. Βρίσκεται ξαπλωμένος αρκετές ώρες την ημέρα στις εκκρίσεις και τα περιττώματά του, με αποτέλεσμα λόγω αμμωνίας και υγρασίας να έχει τραύματα κατάκλισης. Και αυτά τα υπογράφουμε. Αλλά δεν είμαστε κτηνίατροι.
Τι θα γίνει, λοιπόν, με τον Ρίβερ, κύριε Δήμαρχε;
Τι λέει ο νόμος (4039/2012, Άρθρο9, παρ. 4):
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.
Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.
Τι σημαίνει αυτό στην περίπτωση του Ρίβερ;
Ότι θα έπρεπε να παραμείνει στο ιατρείο για να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις πέραν της κλινικής, ώστε να διαπιστωθεί από τι πάσχει, τι είναι οι όγκοι, γιατί δεν μπορεί να σηκωθεί, εάν υπάρχει εγκεφαλική βλάβη, εάν πάσχει από εριλίχεια ή άλλη ασθένεια, πως είναι τα νεφρά και το συκώτι του, και να υπάρξει καρτέλα και υπογεγραμμένη διάγνωση από τον κτηνίατρο που τον ανέλαβε για το εάν είναι αναστρέψιμη η κατάστασή του, και εάν όχι, να προταθεί στα δύο φιλοζωικά σωματεία της πόλης να αναλάβουν το περιστατικό, διαφορετικά με τη σύμφωνη γνώμη τους σε συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής που ορίζει ο νόμος να αποφασιστεί και να γίνει ευθανασία (συμπονετικός φόνος).
Τι πραγματικά έγινε σε αυτή την περίπτωση;
Ο Ρίβερ «ξεφορτώθηκε» στο κυνοκομείο, σε εγκαταστάσεις ακατάλληλες, στην αποκλειστική φροντίδα των εθελοντών και όχι του προσωπικού, οι οποίοι καθημερινά είναι αντιμέτωποι με μια απέλπιδα κατάσταση ενός ζώου που αργοπεθαίνει ίσως χωρίς λόγο, μιας και η κατάσταση μπορεί να είναι αναστρέψιμη με συγκεκριμένες θεραπείες, το οποίο δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν πέρα από την βασική φροντίδα και περιποίηση (μπάνια, καθαρισμός κατακλύσεων και πληγών, χτένισμα, τάισμα).
Ταυτόχρονα, εάν θέλουμε να μιλάμε για πολιτισμένο Δήμο και νόμιμες διαδικασίες, θα έπρεπε ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ να δοθεί εντολή από τον υπεύθυνο του κυνοκομείου να ξεκινήσει έρευνα για την ανεύρεση και δίωξη του «ιδιοκτήτη» που έκανε την απόπειρα φόνου, και σχετική ανακοίνωση και δημοσίευση του Δήμου όσον αφορά τη δίωξη, τις ποινές και τα πρόστιμα. Γιατί όχι και επικήρυξη του ιδιοκτήτη με αμοιβή, έτσι ώστε να ανευρεθεί σίγουρα και να τιμωρηθεί παραδειγματικά, για να μην επαναλαμβάνονται τέτοιες ειδεχθείς πράξεις στο μέλλον.
Τα πράγματα είναι πάντα απλά όταν ο κάθε ένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο Δήμος πρώτιστα, για να δώσει και το καλό παράδειγμα, και οι πολίτες με την σειρά μας. Με λύπη διαπιστώνουμε πως μόνο ανευθυνότητα και εγωισμός επιδεικνύονται. Αναρωτηθείτε για την γενικότερη κατάσταση της χώρας, και θα διαπιστώσετε, επίσης, πως αυτή είναι η αμαρτία του ανθρώπου, η αμαρτία του έλληνα, η αμαρτία των ιθυνόντων, η αμαρτία του πολίτη και του δημότη, η αμαρτία που μας οδήγησε στη γενικότερη κρίση που ζούμε σήμερα.