Άρθρο των New York Times αναφέρει ότι οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα σηματοδοτήσουν αλλαγές στο μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ, καθώς θα προκαλέσουν "ρήγματα" στο σχέδιο Μέρκελγια την αντιμετώπιση της κρίσης μέσωλιτότητας.
Η Ελλάδα παραμένει μία περίπλοκη υπόθεση, λέει ο αρθρογράφος, καθώς -όπως υποστηρίζει- τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς από τηντεχνοκρατική κυβέρνηση, ενώ οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες "φορτισμένοι" από τις περικοπές και τη δραματική ύφεση.
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν υποστείμεγάλη φθορά, ενώ το κλίμα έχει ευνοήσει ακόμη και περιθωριακά κόμματα, σημειώνεται. Αυτό -σύμφωνα με τον αρθρογράφο- προδιαγράφει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα φέρει αστάθεια και πιθανόν νέες εκλογές.
"Οι εκλογές στην Ελλάδα ίσως αποδειχτούν πιο σημαντικές από τις εκλογές στη Γαλλία", λέει ο Ντάνιελ Γκρος του Center for European Policy Studies.
"Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν μία θεμελιώδη επιλογή: να μείνουν στο ευρώ ή να φύγουν από αυτό", προσθέτει.
Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, πάντως, ερώτημα παραμένει αν θα καταφέρει να εφαρμόσει τις αλλαγές που προκρίνουν οι δανειστές ή αν οι μεταρρυθμίσεις θα μπουν πάλι στην άκρη, σημειώνει το άρθρο.
"Αυτό το Σαββατοκύριακο να έχετε το βλέμμα στην Ελλάδα, όχι στη Γαλλία", λέει η Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για την άνοδο Ολάντ στην εξουσία έχουν καμφθεί από τη δέσμευσή του να μειώσει το έλλειμμα στο 3% ως το 2013.
"Η Ελλάδα ωστόσο φαίνεται να είναι... άλλη υπόθεση, καθώς οι δημοσκοπήσεις μέχρι τα μέσα Απριλίου έδειχναν ότι ίσως και δέκα κόμματα μπουν στη Βουλή και από αυτά τα επτά είναι αντίθετα με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ δύο θέλουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", σύμφωνα με την Credit Suisse.
H WSJ σημειώνει ότι ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα με τις δόσεις του δανείου, πράγμα που πλέον δεν αποτελεί -αναφέρεται- τόσο μεγάλο πρόβλημα για τους ιδιώτες δανειστές, καθώς το 73% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα κράτη της Ευρωζώνης.
Για την "τέλεια Ευρω-καταιγίδα" κάνει λόγο αναλυτής του BBC, καθώς η Κυριακή φέρνει πλήρη αστάθεια στην Ελλάδα και έναν νέο πρόεδρο στη Γαλλία, τον οποίο αναδεικνύει ένα ρεύμα αντίδρασης προς την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ.
Σύμφωνα με το BBC, τα γκάλοπ στην Ελλάδα δείχνουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν αθροιστικά 37%, καθώς επίσης 37% περίπου τα κόμματα όλου του φάσματος της Αριστεράς.
Βουλευτής της κυβέρνησης Παπαδήμου αναφέρει στο δίκτυο ότι ίσως τα δύο κόμματα να μην καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας.
Προστίθεται ότι είναι πολύ πιθανόν οι εκλογές στην Ελλάδα να φέρουν πολιτικό χάος και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές ή ακόμη και σε μία αριστερή κυβέρνηση που θα αποκηρύξει το μνημόνιο.
Σε αυτή τη περίπτωση, υπογραμμίζει το BBC, δεν απειλείται μόνο η συμμετοχή στο ευρώ αλλά και η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κινήσεις όπως η κρατικοποίηση τραπεζών απαγορεύεται από την Συνθήκη της Λισαβόνας.
nooz.gr