Ηδη, όμως, τα επιδημιολογικά ευρήματα των τελευταίων επτά ετών είναι αρκετά για να στιγματίσουν μια ολόκληρη περιοχή βορειοανατολικά της Νάπολι ως «τρίγωνο του θανάτου». Είναι εκεί όπου από τη δεκαετία του 1970 το οργανωμένο έγκλημα δημιούργησε συνολικά 1.230 παράνομες χωματερές τοξικών, λαμβάνοντας πληρωμές εκατομμυρίων από εργοστασιάρχες που ήθελαν να γλιτώσουν την πιο ακριβή, αλλά νόμιμη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.
Δημοσιοποιημένη μόλις την περασμένη εβδομάδα, η γυναικολογική έρευνα του Πανεπιστημίου Φεντερίκο Β’ της Νάπολη, εστίασε στο... αγαπημένο σημείο όλων των επιδημιολόγων του κόσμου, την περιοχή που οριοθετείται από τρεις μικρές πόλεις της επαρχίας της Καμπανίας, την Ατσέρα, τη Νόλα και το Μαριλιάνο. Η έρευνα από τον Ιταλό καθηγητή Καρμίνε Νάπι έδωσε μια ψυχρή επιστημονική απάντηση σε ένα υγειονομικό ζήτημα, ικανό να τσακίσει και τα πιο σκληρά ανθρώπινα νεύρα. Εδώ και μία δεκαετία, μέσα στο «τρίγωνο του θανάτου» έχουν μετρηθεί 4.425 τερατογενέσεις, θάνατοι κυοφορούμενων εμβρύων και πρόωροι θάνατοι βρεφών...
Επικίνδυνα απόβλητα
Οι περιπτώσεις των σοβαρών επιπλοκών στην κύηση και τη γέννηση βρεφών αφορούν γυναίκες που κατοικούσαν μόνιμα σε απόσταση μέχρι και επτά χιλιομέτρων από σημεία όπου έχουν διαπιστωμένα ταφεί επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. «Η αύξηση των τερατογενέσεων και των πρόωρων θανάτων βρεφών στην περιοχή είναι γνωστή εδώ και χρόνια.
Πλέον πιστεύουμε ότι έχουμε βρει την αιτία, καθώς βλέπουμε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόωρο γήρας, το οποίο συνδέεται με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη», λέει ο καθηγητής Κ. Νάπι, συμπληρώνοντας ότι οι ανατριχιαστικές συνέπειες των τοξικών χωματερών στην υγεία των κατοίκων της περιοχής επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο από τις βλαβερές ουσίες που πλέον έχουν εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα.
«Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ταυτοποιήσουμε αυτές τις τοξικές ουσίες, αλλά υποπτευόμαστε σοβαρά τη διοξίνη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην ανάπτυξη ενός εμβρύου», τονίζει ο Νάπι.
Η γυναικολογική έρευνα δεν είναι η πρώτη που γίνεται για την κατάσταση της υγείας των κατοίκων στην Καμπανία. Το 2007, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε εκτεταμένη έρευνα για τον καρκίνο που τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990 σάρωνε τον πληθυσμό της περιοχής. Τα ευρήματα ήταν τρομακτικά.
Εφιάλτης
Ο ρυθμός θνησιμότητας από καρκίνο του συκωτιού έφτανε στους άνδρες τους 38,4 θανάτους και στις γυναίκες τους 20,8 θανάτους ανά 100.000 πάσχοντες. Τα αντίστοιχα επίπεδα σε όλη την υπόλοιπη Ιταλία ήταν έξι θάνατοι ανά 100.000 πάσχοντες. Αντιστοίχως, υπερπολλαπλάσια είναι και τα ποσοστά άλλων ειδών καρκίνου για τους ανθρώπους που κατοικούν μεταξύ της Ατσέρα, της Νόλα και του Μαριλιάνο. Μάλιστα, η ονομασία «τρίγωνο του θανάτου» δεν οφείλεται στη δραματοποιημένη παρουσίαση της κατάστασης από κάποιο κοινό μέσο ενημέρωσης, αλλά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2004, από την επιστημονική επιθεώρηση του Lancet Oncology, δηλαδή ένα από τα το εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά που κυκλοφορούν διεθνώς.
«Οι επιδημιολογικές έρευνες διαρκούν για πολλά χρόνια. Θα πρέπει να περάσουν δεκαετίες για να διαπιστωθούν οι πραγματικές συνέπειες στη δημόσια υγεία», σημείωνε, τότε, το επιστημονικό περιοδικό.