Μάλιστα δεν έλλειψαν και οι φωνές διαμαρτυρίες που κάνουν λόγο για «λουκέτα» στους δήμους προκειμένου η πολιτεία να αποπληρώσει τις οφειλές της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ Στάθης Κουσουρνάς στην ομιλία του παραδέχθηκε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε κατάσταση ημιπτώχευσης. «Τα έσοδα μειώθηκαν, τα έξοδα αυξήθηκαν, το σπαθί του Επιτρόπου κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι», είπε χαρακτηριστικά. Αλλά απέδωσε τα αίτια της εν λόγω δεινής κατάστασης όλων των δήμων στην οικονομική κρίση, αφού και η χώρα βρίσκεται σε ημι-πτώχευση!
Ο δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου, τόνισε ότι αυτό το πράγμα που βιώνουμε, δε αντέχετε. ΄Εχω 6-7 προτάσεις, θα τις θέσω μετά τις εκλογές και αν δεν γίνουν δεκτές, θα κλείσω το Δήμο. «Υπάρχει και η επανάσταση της τρέλας», είπε με έμφαση. Εάν, πρόσθεσε, τα μικρά νησιά δεν δουλέψουν το καλοκαίρι, οι κάτοικοι θα σηκωθούν και θα φύγουν, αφού δεν θα έχουν ούτε παρών ούτε μέλλον. Θα σηκωθούμε να φύγουμε κι’ εμείς! Θα ερημώσουν τα πάντα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος.» Εποχικό προσωπικό δεν μπορούμε να προσλάβουμε, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη χωλαίνουμε, δεν μπορούμε να προμηθευτούμε ούτε τα στοιχειώδη για τη λειτουργία μας, τί λοιπόν παριστάνουμε; Μας θεωρούν κλέφτες και λαμόγια, αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Αντί να έχω 42 άτομα προσωπικό, έχω μόνο 12,πώς μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος και να εξυπηρετήσει τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες;» Και δυστυχώς, κατέληξε, δεν ιδρώνει κανενός το αφτί. Πάμε για φούντο, άλλη λύση δεν υπάρχει.
Μετά την συνεδρίαση οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου αποφάσισαν να στείλουν σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας σε όλους τους κυβενρητικούς φορείς που εμπλέκονται στα οικονομικά του θεσμού. Επιπλέον οι δήμαρχοι ααφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις.