Η Κρήτη, αν και παράγει το 1/3 της συνολικής ποσότητας ελαιολάδου που παράγεται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν επιδοτήθηκε αναλογικά, αλλά έγινε "μάρτυρας" μιας σκανδαλώδους ιδιαίτερης μεταχείρισης που φέρει τις υπογραφές υπουργού και γενικού γραμματέα που έλκουν την καταγωγή τους από την Πελοπόννησο.
Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ελαιουργικοί φορείς ήταν οι δικαιούχοι του προγράμματος οργάνωσης ελαιουργικών φορέων, για τη χρηματοδότηση δράσεων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου από το στάδιο της καλλιέργειας ως και την τυποποίηση.
Τα χρήματα, ως και φέτος, κατανέμονταν περίπου ισόποσα, όμως αυτή τη φορά ο Σύνδεσμος Τυποποιητών και Ελαιουργών Κρήτης πήρε ... ψίχουλα, σε σύγκριση με άλλους φορείς αλλά και σε σύγκριση με όσα χρήματα του είχαν εγκριθεί άλλες χρονιές!
Όμως, με απόφαση του υπουργού Γ.Δριβελέγκα και του γ.γ. του Υπ.Ανάπτυξης, Κανελλόπουλου, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την Πελοπόννησο, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πόρων κατανεμήθηκε στις οργανώσεις από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, ενώ οι υπόλοιποι μοιράστηκαν ... ό,τι περίσσεψε!
Αν και η Κρήτη παράγει κάθε χρόνο το 33,33% της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου, λαμβάνει ποσό που αντιστοιχεί στο 12% του συνόλου των διαθέσιμων πόρων των 40 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας εντάχθηκε στο πρόγραμμα με 3,1 εκ. ευρώ και η Ένωση της Μεσσηνίας με 3,7 εκ. ευρώ, ενώ όσο ... κατεβαίνουμε νοτιότερα, τόσο "πέφτουν" τα ποσά...
Στην Ένωση Πεζών αναλογεί 1,2 εκ. ευρώ, στην Ένωση Μονοφατσίου 850.000 ευρώ, στην Ένωση Μυλοποτάμου 1,3 εκ. ευρώ και στην Ένωση Ρεθύμνου 1,35 εκ. ευρώ. Όσο για τον κορυφαίο σύνδεσμο στην Κρήτη, το Σύνδεσμο Τυποποιητών και Ελαιουργών Κρήτης ... πρέπει να αρκεστεί σε 200.000 ευρώ, αν και είχε υποβάλλει σχέδιο, προϋπολογισμού 2,75 εκ. ευρώ.
Πέραν όμως των αριθμών, που ... μιλούν από μόνοι τους, άλλη μία παρατυπία, ωθεί, αναπόφευκτα, το νου να σκεφτεί ... πονηρά!
Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι όφειλαν ως τις 15 Φεβρουαρίου να υποβάλλουν την πρότασή τους, καθώς και εγγυητική επιστολή ύψους ίσου με το 10% του προϋπολογισμού της πρότασης. Παράτυπα, όμως, και κόντρα στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, το Υπουργείο εξακολουθούσε να δέχεται αιτήσεις ως και τις 31 Μαρτίου, δίνοντας σιωπηρή παράταση και δίνοντας την ευκαιρία να ενταχθούν ακόμη και κάποιοι που, χωρίς την παράταση, δε θα μπορούσαν.